1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voimanostajien paratiisi toimii vapaaehtoisvoimin: "Jäsenet kokevat, että tämä on meidän sali"

Kun Juankosken kaupunki päätti luopua ilmaisesta kuntosalista säästöjen vuoksi, otti paikallinen urheiluseura salin haltuunsa. Nyt kävijöitä on niin paljon, että rahaa on jäänyt urheilijoiden tukemiseen ja uusien laitteiden hankintaan. Sali täyttyy erityisesti voimanostajista.

Jari Martikainen harjoittelee kevyemmillä painoilla, koska voimaa täytyy säästää viikonlopun SM-kilpailuihin. Penkkipunnerruksessa nousee silti 170 kilogrammaa. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Jari Martikainen asettuu punnerruspenkkiin ja nostaa kevyen näköisesti 170 kilogrammaa rautaa ilmaan useilla toistoilla. Tänään on Martikaisen tavallista kevyempi salipäivä.

– Nyt pitää nostella vähän varovasti, kun viikonloppuna on voimanoston SM-kisat tulossa. Kyllä tässä on reilu 20 vuotta punnerrettu, että oppi on yhä takaraivossa, Martikainen hymyilee.

Martikainen on kisannut useita vuosia voimanostossa, johon kuuluu jalkakyykkyä, penkkipunnerrusta ja maastanostoa. Hän treenaa useita kertoja viikossa Juankosken Punnerruksen ylläpitämällä kuntosalilla.

– Tärkeintä tässä on, että lihaskoordinaatio ja liikkuvuus on kunnossa. Monia asioita pitää osata huomioida, ettei loukkaa itseään. Jos haluaa kilpailla, pitää uskaltaa yrittää ja harjoitella tiukkaan vuosia, että kehosta tulee vahva. Jos painoja nostaa väärin maasta, välilevyt paukkuu nopeasti.

Jäsenmäärä kasvoi ja rahaa jäi säästöön

Juankosken Punnerruksen ylläpitämä kuntosali toimi vielä kolme vuotta sitten kaupungin omistuksessa. Kaupunki luopui salista säästösyistä, jolloin seura päätti ottaa sen hoidettavakseen.

Vaikka paikan vuokra, laitekustannukset ja huoltotyöt vievät seuralta varoja, on se saanut käännettyä tilanteen edukseen. Tällä hetkellä salilla käy niin paljon ihmisiä, että tila on käynyt jo melkein ahtaaksi. Salila käy arviolta 300 ihmistä, mikä on paljon vajaan 5 000 asukkaan pikkukaupungissa.

– Sitten täytyy luopua jostain vanhemmasta laitteesta, kun tilat käyvät liian ahtaiksi. Kaupunkilaiset ovat hyvin hyödyntäneet palveluita, viikoittain menee uusia avaimia, ihmisiä on tullut paljon mukaan, kertoo seuran puheenjohtaja Kari Hartikainen.

Jäsenmäärä on kasvanut kovalla tahdilla, kertoo seuran puheenjohtaja Kari Hartikainen. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Seura vuokraa kuntosalitiloja kaupungilta ja perii pientä kuntosalimaksua kävijöiltään. Hartikaisen mukaan säästöjä on saatu paljon sillä, että asiat hoidetaan itse.

– Esimerkiksi siivouksesta saadaan vuodessa yli viiden tuhannen euron säästö. Paljon on jouduttu hankkimaan laitteita uusien harrastajien myötä. Mutta nämä ovat pitkäkestoisia, ainoastaan päälliset pitää uusia kymmenen vuoden välein.

Jäsenmäärän kasvu on tuonut seuralle sen verran lisätuloja, että varoilla voidaan tukea paikallisia urheilijoita ja hankkia uusia kuntosalilaitteita. Seuralle on voitu hankkia myös omia vaatteita. Juankosken kaupunki ei aikoinaan perinyt maksua salin käytöstä.

– Kaupunkilaiset ovat suhtautuneet erittäin hyvin jäsenmaksuun. Nyt jäseniä on enemmän kuin milloinkaan ja kaikki tuntevat oman vastuunsa ja kokevat, että tämä on meidän yhteinen sali, Hartikainen sanoo.

Nuoret innostuneet voimailukerhosta

Juankosken Punnerruksen kuntosali on keskittynyt ennen kaikkea voimanostoon. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Vapaaehtoisvoimin pyöritetty kuntosali on rakennettu pääasiassa voimanoston ympärille, mutta salille on tarkoitus saada yhä enemmän myös tavallisia kuntoilijoita mukaan. Lapsille on rakennettu oma nurkkaus, jossa he voivat katsoa piirrettyjä aikuisten treenatessa.

– Me on pidetty täällä nuorille voimailukerhoa ja nyt on ollut ajatusta myös seniorikerhosta. Kylällä on niin paljon työttömyyttä, niin jotain palvelua voitaisiin tarjota, kun päivällä on aikaa harrastaa.

Neuvoja kuntosalilla voi saada myös menestyneiltä voimanostajilta, kuten Jari Martikaiselta.

– Jaan mielelläni tietoa eteenpäin salilla. Jos näen, että joku nuori tekee kyykkyä tai maastanostoa väärin, menen heti kertomaan, mitä kannattaisi tehdä toisin. Monilla on korjattavaa erityisesti penkkipunnerruksessa, kroppa pitää saada oikeaan asentoon, etteivät olkapäät kipeydy tai paikat hajoa.

Jari Martikainen toivoo, että kuntosalilla käyvät nuoret innostuisivat myös kilpailemisesta.

– Punttikerhossa on paljon innostunut nuoria käymään, mutta kukaan ei ole vielä kilpailusta innostunut. Kesällä on tarkoitus pitää Juankoskella penkkipunnerruskilpailut. Kun nuoret näkee, millaista kilpailutoiminta on, ehkä joku siitä innostuu, Martikainen toivoo.

Hän itse kilpailee viikonloppuna voimanoston SM-kisoissa. Silloin penkistä nousee reilusti 170 kilogrammaa enemmän.

– Viimeksi olen kisannut marraskuussa, katsotaan, mihin kunto ja voimat riittää, Martikainen toteaa.