1. yle.fi
  2. Uutiset

Asiantuntijan vinkit: Näin kiusaat kännykkävarasta

Kun älypuhelin tai kannettava tietokone katoaa tai varastetaan, voi sen mukana hävitä korvaamattoman arvokasta tietoa. Siinä voi mennä vuosien tutkimustyö tai perhevalokuvat tai varas voi tehdä puhelimellasi ison laskun.

Kotimaan uutiset
SIM-kortin vaihtohälytys matkapuhelimessa.
Yle

Puhelimen voi suojata melkoisen turvallisesti pienillä keinoilla. Ainakin ne riittävät tavallisen varkaan kiusaamiseksi. Suojakeinojen käyttämiseen ei tarvitse edes nörtin papereita. Puhelimen myyjältä saa perustiedot ja kaverilta voi kysyä neuvoa.

– Ei tarvitse insinöörin papereita. Ne on tehty niin helpoiksi käyttää, naurahtaa Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ilari Karinen.

Samalla hän kertoo, että juuri puhelimien omia sovelluksia kannattaa käyttää laitteen turvaamiseksi.

– Kaikkein yleisimmät mobiilijärjestelmät, Android, Apple, Windows, sisältävät hyvät ominaisuudet siihen, että käyttäjä voi rajata tehokkaasti ulkopuolisen pääsyn laitteen tietoihin.

Karinen muistuttaa, että pienellä varautumisella etukäteen voi tehdä paljon, jos laite katoaa.

– Älylaitteet, oli sitten kyseessä matkapuhelin tai tabletti, ovat nykyäään todella isossa roolissa kaikkien elämässä. Niiden mukana kulkee hirveä määrä tietoa. Lisäksi ne avaavat pääsyn moniin eri palveluihin. Jos tällainen häviää, voi siitä olla haittaa ihan kelle tahansa.

Katoamisen riskit kasvavat sitä mukaa, mitä enemmän tietoa laitteilla käsitellään. Yrityskäytössä tai valtionhallinnossa ongelmia voi kertyä jo hyvin paljon.

– Riskit ovat isommat, joskus jopa katastrofi.

Numerosalasana on hyvä alku

Tietoturva-asiantuntija kehottaa miettimään, millainen turvataso on käyttäjälle riittävä. Taskuvaras ei ehkä edes yritä, jos puhelin on lukittuna ja sen avaamiseen tarvitaan vähintään nelinumeroinen koodi. Se ei kuitenkaan auta, jos koodi on kaikkein yleisin.

Tärkein asia ei ole se fyysinen rauta, vaan se tieto siellä laitteessa. Siellä voi olla vuosien tutkimustyö tai perhekuvat lapsen kasvusta kolmen vuoden ajalta

Ilari Karinen

– Oma nimi ei ole hyvä, eikä ehkä neljä nollaa peräkkäin tai numerosarja 1234. Ne ovat helposti arvattavissa.

Riittävän vahva salasana on kuusinumeroinen lukusarja. Sen muistaa, kun sillä on itselle jotain merkitystä, mutta muille ei välttämättä yhtään mitään. Kuviosalasana on parempi kuin ei mitään, mutta se on numeroriviä heikompi.

Lisäksi nykyään käytettävät ns. sormenjälkilukijat ovat hyviä keinoja pitää tiedot salassa. Sellaisen murtaminen on ehkä mahdollista, mutta ainakaan taskuvaras ei sitä lähde edes yrittämään.

Jos laite katoaa

Mitä sitten, jos puhelin katoaa tai se varastetaan. Sitä varten puhelimen käyttöjärjestelmästä löytyy ohjelma, joka antaa mahdollisuuden käydä selaimen kautta katsomassa missä puhelin on. Järjestelmä pitää muistaa etukäteen kytkeä päälle.

– Jos sitten tilanteen päällä vasta herää, niin voi voi.

Järjestelmään pitää myös tutustua niin, että sitä osaa hätätilanteessa käyttää. Jos tuon vaivan on käynyt läpi, niin tarvittaessa puhelimesta voi jopa hävittää kaikki siellä olevat tiedot.

– Tai laittaa se soimaan niin lujalla viisi minuuttia, että se löytyy vaikka lumihangesta.

Tärkeimpänä ohjeena asiantuntija pitää kuitenkin varmuuskopioiden ottamista laitteen tiedoista.

– Tärkein asia ei ole se fyysinen rauta, vaan se tieto siellä laitteessa. Siellä voi olla vuosien tutkimustyö tai perhekuvat lapsen kasvusta kolmen vuoden ajalta. Niiden katoaminen ei ehkä ole maailmanloppu mutta iso asia se on.

Lue seuraavaksi