Professori: Presidentin puhe oli uusi avaus

Jos kansainvälisiä säädöksiä tehtäisiin nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, presidentti Sauli Niinistö sanoi keskiviikkona. Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen arvioi presidentin puhetta Ylelle.

politiikka
Veli-Pekka Viljanen
Veli-Pekka ViljanenYle

Presidentti Sauli Niinistön keskiviikkoinen puhe oli uusi avaus kansainvälisiä säännöksiä ja velvoitteita koskevassa keskustelussa, arvioi valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta.

Suomi ei kuulu niiden maiden joukkoon, jossa kansainväliset sopimukset ovat vain poliittisia julkilausumia.

Veli-Pekka Viljanen

Niinistö totesi valtiopäivien avajaisissa, että kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa kuin nyt. Hän sanoi olevansa varma, että kansainvälisten ja niihin perustuvien kansallisten säädösten sisältö olisi olennaisesti tiukempi, jos niitä tehtäisiin tänä päivänä.

– Se on yllättävää, että tässä [Niinistön puheessa] nousi aika selvästi kysymys Suomen kansainvälisistä velvoitteista ja siitä, miten niihin tulisi suhtautua, professori Viljanen kommentoi Niinistön puhetta.

Viljasen mukaan perusajattelu on Suomessa ollut, että kansainväliset velvoitteet otetaan hyvin vakavasti ja niitä noudatetaan.

– Suomi ei kuulu niiden maiden joukkoon, jossa kansainväliset sopimukset ovat vain poliittisia julkilausumia. Meillä on selkeästi katsottu, että niillä on oikeudellinen status.

Jos keskustelua jatketaan, voi nousta uudentyyppisiä kysymyksiä siitä, miten kansainvälisiin sopimuksiin ylipäätään suhtaudutaan.

Veli-Pekka Viljanen

– Tässä avautuu sellaisia näkökohtia, jotka voivat… Jos tätä keskustelua jatketaan, voi nousta uudentyyppisiä kysymyksiä siitä, miten kansainvälisiin, erilaisiin sopimuksiin ylipäätään suhtaudutaan, Viljanen pohtii Ylelle.

Pyyhitäänkö kansainvälisillä sopimuksilla kohta pöytää? Ei, vastaa Viljanen ja sanoo, että kansainväliset sopimukset ovat ainoa tapa "reagoida kansainvälisesti tiettyihin toimiin".

Eri kansainväliset ihmisoikeussopimukset ovat syntyneet toisen maailmansodan kokemusten valossa, Viljanen muistuttaa. Hänen mukaansa kansainväliset sopimukset ovatkin etenkin pienelle valtiolle tärkeä keino huolehtia tietyistä oikeudellisista vähimmäistakeista.