1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Niinistö valotti puheensa taustoja – "Nyt pitää ottaa opiksi, ettei enää yllätetä"

Niinistö kertoi valtiopäivien avajaisten kahvitilaisuudessa toimittajille, miksi päätti nostaa turvapaikanhakijatilanteen puheensa teemaksi.

Kotimaan uutiset
Presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhui valtiopäivien avajaisissa 3.2.2016.

Presidentti Sauli Niinistö kertoo nostaneensa valtiopäivien avajaispuheensa pääteemaksi turvapaikanhakijatilanteen, koska muuttoliike ei näytä olevan päättymässä, vaan sen on arvioitu päinvastoin kiihtyvän entisestään.

– Olemme puhuneet syksyn aikana, että meidät on tavan takaa yllätetty. Nyt pitää ottaa se ainakin opiksi, ettei enää yllätetä, Niinistö sanoi toimittajille valtiopäivien virallisten avajaisten jälkeen pidetyssä kahvitilaisuudessa.

Niinistö kertoi saaneensa moitteita viime elokuussasuurlähettiläspäivillä pitämästään puheesta.

Joskus on vähän vaarallista sanoa ensimmäisenä asioita.

Sauli Niinistö

– Siinä oli aika paljon samoja elementtejä kuin tänään. Tosin se oli vähän ennakoiva. Joskus on vähän vaarallista sanoa ensimmäisenä asioita. Sen huomasin silloin, Niinistö pohti.

Niinistö arvioi hetkeä aiemmin pitämässään puheessa muun muassa, että pakolaisia koskevat kansainväliset säännökset ovat ajasta jäljessä. Hän sanoi puheessaan myös, että jossain vaiheessa on tunnustettava, että emme kykene täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita.

– Totesin tarkkaan ottaen niin, että juuri tässä ja nyt voi olla vaikea täyttää kaikkia velvollisuuksia. Siis juuri tässä ja nyt välittömästi, Niinistö painotti kahvitilaisuudessa.

Presidentiltä kysyttiin, tarkoittiko hän puheessaan, että Suomen ei pitäisi enää noudattaa kansainvälisiä sopimuksia. Niinistö kiisti jyrkästi tarkoittaneensa tätä.

– En minä ole mitään siitä puhunut, en todellakaan. Tämä alkaa mennä taas siihen pilkun vääntämiseen joka kohtaan, presidentti kivahti.

– Se on hieno harrastus, mutta sanon vaan, että itse asian suhteen siitä ei ole mitään apua. Päinvastoin, hän jatkoi.

Lue seuraavaksi