1. yle.fi
  2. Uutiset

Kohun aiheuttanut lentoyhtiö julistautui soitinystävälliseksi – viulut ja alttoviulut pääsevät nyt matkustamoon

Norwegianin sosiaalisen median kanavat täyttyivät pari viikkoa sitten kritiikistä, kun yhtiö oli vaatinut viulistia luovuttamaan arvosoittimensa ruumaan. Nyt lentoyhtiö päivitti soittimien kuljetusta koskevat sääntönsä.

kulttuuri
viulisti soittaa
Marja Väänänen / Yle

Norwegian on uusinut soittimien kuljetusta koskevan ohjeistuksensa. Yhtiö joutui kritiikin kohteeksi pari viikkoa sitten, sillä soittimen kuljettaminen käsimatkatavarana oli muuttunut arpapeliksi.

Helsingin kaupunginorkesterissa työskentelevä viulisti Ari Vilhjalmsson joutui jättäytymään pois Norwegianin lennolta, koska hän ei suostunut luovuttamaan 200 000 euron viuluaan lentokoneen ruumaan. Samaan aikaan hänen kollegansa oli päästetty viuluineen matkustamoon.

Päivitettyjen sääntöjen mukaan yhtiön lentokoneisiin saa tuoda käsimatkatavarana soittimen, jonka mitat eivät ole huomattavasti alkuperäistä kokorajoitusta suurempia.

– Jos matkustat suuremman instrumentin, kuten viulun tai alttoviulun kanssa, voit pitää sitä käsimatkatavarana lentolaukun sijaan, yhtiö kirjoittaa ohjeistuksessaan.

– Instrumentti voi olla hieman sallittua käsimatkatavaralaukkua suurempi, mutta se ei saa ylittää kokoa 90 x 35 x 20 senttimetriä, eikä matkustusluokan painorajoitusta.

Tätä suuremmille soittimille, esimerkiksi kitaralle tai sellolle, yhtiö kehottaa varaamaan paikan matkustamosta. Käytäntö on entuudestaan tuttu lentäen matkustaville, kookkaampien instrumenttien soittajille.

"Toivottavasti muut seuraavat perässä"

Norwegianin muusikkoystävällistä tekoa voidaan pitää viulisti Ari Vilhjalmssonin ansiona. Hän sai ongelmalle kansainvälistä huomiota lähettämällä parin viikon takaisesta kokemuksesta julkista palautetta sosiaalisessa mediassa.

– Odotin, miten yhtiössä reagoidaan, ja nyt oli upeaa nähdä päivitys heidän verkkosivuillaan, Vilhjalmsson iloitsee.

Monien kollegoidensa tapaan paljon instrumenttinsa kanssa lentävä taiteilija kertoo, ettei vastaaviin tapauksiin törmää usein. Vaara on silti olemassa: soittimien kuljettamisesta käsimatkatavarana on harvoin Norwegianin tapaan mustaa valkoisella.

– Toivottavasti muut lentoyhtiöt seuraavat perässä ja kirjaavat tarkat säännöt. Toisinaan check in -pisteillä varoitetaan mahdollisista ongelmista, mutta koneeseen nouseminen sujuu silti lähes aina ongelmitta.

Yhdysvaltojen liikenneministeriö on määrännyt maan lentoyhtiöiden hyväksymään soittimet tietyin ehdoin käsimatkatavaroiksi.

Lue seuraavaksi