Nuuskan käyttö kasvussa – näkyy jo kouluissa

yläkouluilla nuuskaaminen on tullut näkyvämmäksi ja nuorten kesken hyväksytymmäksi viime vuosien aikana. Kouluterveydenhoitajat epäilevät, että nuuskan saatavuus esimerkiksi netin kautta on kasvanut.

nuuska
Nuuskaa rasiassa
Mika Viljanen / Yle

Nuuskan käytön lisääntymisestä on havaintoja myös Jyväskylän seudun kuntien peruskouluissa. Varsinkin yläkouluilla nuuskaaminen on tullut näkyvämmäksi.

Nuuskaamisella vaikuttaa myös olevan yhteyttä erityisesti urheilulajeihin ja urheiluidoleihin.

– Tietyissä lajeissa nuuskan käyttö on yleisempää, esimerkiksi jotkin palloilulajit. Jos siellä joku idoli käyttää nuuskaa, nuoret sen kyllä huomaavat. Että nyt tämä henkilö on saanut nuuskasta jotain, että se on tärkeä osa urheilusuoritusta, sanoo kouluterveydenhuollon osastonhoitaja Riitta-Maija Hautamäki JYTEstä.

Vanhemmat todennäköisesti huomaavat lastensa nuuskaamisen ensimmäisinä ja heidän pitää siihen myös puuttua.

– Jos askeja tai rasioita löytyy, asiaan kannattaa tarttua, ja vähän kysellä, että mitäs tämä nyt on. Yhden nuuskarasian tupakkamäärä on sama kuin kolmen tupakka-askin, siinä on iso määrä nikotiinia, Hautamäki sanoo.

Myös Syöpäjärjestöt ovat huolissaan siitä, että vaikka nuorten tupakointi on vähentynyt, erityisesti nuorten nuuskaaminen ja sähkösavukkeiden käyttö ovat lisääntyneet.