1. yle.fi
  2. Uutiset

Pasilan aseman ja Espoon kaupungintalon arkkitehti: Purkaminen surullista, mutta ymmärrettävää

Pasilan asema Helsingissä puretaan ja rakennetaan uusiksi. Espoon kaupungintalo Espoon keskuksessa saatetaan jyrätä maan tasalle. Niiden suunnittelemiseen osallistunut arkkitehti ymmärtää kaupunkirakenteen muuttumisen ja rakennusten purkamisen.

Kotimaan uutiset
Pasilan aseman havainnekuva.
Pasilan aseman havainnekuva vuodelta 1987. Asemarakennus valmistui vuonna 1990.Yle Uutisgrafiikka / Arkkitehtitoimisto CJN Oy

Arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttilan arkkitehdit olivat alansa huippuja 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla. Toimiston arkkitehdit suunnittelivat esimerkiksi vuonna 1971 valmistuneen Espoon kaupungintalon ja vuonna 1990 käyttöönotetun Pasilan aseman.

Pasilan asema on päätetty purkaa, koska Keski-Pasilaan rakennetaan kokonaan uudenlainen tornitalojen keskittymä. Espoon kaupungintalon kohtalo on vielä avoinna, mutta sekin mahdollisesti puretaan.

– Tietysti se tuntuu rakennusten alkuperäisistä arkkitehdeistä vähän surulliselta, mutta mitä Pasilan rautatieasemaa tulee, joka on nuorin, niin ymmärrän sen. Kun Keski-Pasilaan rakennetaan uutta kaupunginosaa, joka poikkeaa aikaisemmasta, se vaatii asemarakennuksen purkamista, arkkitehti Juhani Jauhiainen, 82, kertoi Radio Suomen Helsingin toimituksen lähetyksessä.

Jauhiaisen mukaan Pasilan asema on suunniteltu itsenäiseksi rakennukseksi eikä osaksi tornitalojen keskustaa.

Hän pitää sekä Pasilan aseman purkamista että Espoon kaupungintalon mahdollista purkamista yksittäistapauksina, joiden mukana ei menetetä korvaamatonta rakennushistoriaa.

– Ne kertovat omasta ajastaan. Espoon kaupungintalo on tietysti ollut ainoa osa Muuralaa, joka on jollakin lailla kertonut, että kyseessä on kaupungin keskusta, Jauhiainen sanoi.

Espoon kaupungintalo talvella.
Espoon kaupungintaloYle

"Fortumin torni on toimistotalo"

Arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttila suunnitteli myös vuonna 1976 valmistuneen Nesteen, nykyisen Fortumin tornin Espooseen ja vakuutusyhtiö Pohjolan pääkonttorin Helsingin Munkkivuoren ja Niemenmäen kulmaan vuonna 1969. Molempiin on kaavailtu asuntoja.

Nesteen torni on yksi Jauhiaisen päätöistä. Hänen on vaikea kuvitella sitä asuinkäyttöön.

– Minun ikäpolveni arkkitehdit ajattelevat, että ulkopuolisen hahmon ja sisällön pitää tukea ja täydentää toisiaan. On vaikea kuvitella, että Fortumin tornista saataisiin asuinkerrostalo. Koska hissit ovat keskellä runkoa ja kerroksissa on kaksoiskäytävät, siitä tulisi hotellinomainen kerrostalo. Vain päädyissä voisi olla läpirungon ulottuvia suuria huoneistoja, Jauhiainen kommentoi.

Hän ei ole kuitenkaan nähnyt, mitä torniin suunnitellaan.

– Voisin esittää mielipiteitäni vastuuttomasti, jos joku kysyy, hän naurahti.

Peräti 84 metriä korkeasta tornista on upea merinäköala.

– Nesteen pääjohtaja Uolevi Raade halusi, että johdon työtiloista ylimmästä kerroksesta piti nähdä samanaikaisesti sekä Sjöldvikin jalostamon laitteet että Naantalin jalostamon laitteet. En kyllä koskaan nähnyt Naantaliin asti.

Fortumin pääkonttorin julkisivu Espoossa.
Fortumin torniYle

Raade puuttui yksityiskohtiinkin

Jauhiainen muistaa suunnitteluprosessin mielenkiintoisena.

- Kerran kuukaudessa tai useamminkin Raaden sihteeri soitti minulle ja sanoi, että vuorineuvos haluaa puhua. Raade oli erittäin kiinnostunut suunnittelusta, sillä hän oli nähnyt öljy-yhtiöiden tornitaloja Teksasissa, ja puuttui yksityiskohtiinkin. Tietysti se tuntui vähän oudolta. Hän oli kerännyt ulkomaan reissuiltaan kuvia ja detaljeja, että tällaisia pitäisi ajatella täälläkin.

Ideat liittyivät esimerkiksi hissin tai neuvotteluhuoneiden sisustukseen.

– Neste oli 1970-luvun Suomessa samaa kuin Raade ja toisinpäin.

Kansan suussa Nesteen torni ristittiin Raaden hampaaksi.

– Olen tornista aika ylpeä; että se saatiin 1970-luvulla tehtyä, 82-vuotias arkkitehti Juhani Jauhiainen sanoi tänään.

Lue seuraavaksi