1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalossit tekevät kauppansa – myös nuorempi polvi löytänyt päällysjalkineet

Siinä missä varttuneempi väki suojaa arvokengät mustilla päällysjalkineilla, nuoremmat ovat rohkeampia ja ostavat värikkäitä vaihtoehtoja.

Kotimaan uutiset
Kalosseja pinossa

Kuka olisi uskonut, että matalasta, kumisesta suojajalkineesta tulee trendikäs. Kalossit menevät nyt kuin kuumille kiville, alan liikkeistä vahvistetaan.

Loskasää ei tee hyvää jalkineille. Varsinkin mokka- ja nahkakengät kärsivät kosteudesta. Mikäli imago- tai ammattisyyt estävät pukeutumisen kumisaappaisiin, varteen otettavana vaihtoehtona tarjolla ovat kalossit. Nousevan trendin vahvistaa Fernando Garcia Helsingin keskustan Stockmannilta.

– Ovat kyllä erittäin suosittu tuote. Menevät kaupaksi todella hyvin, sillä Suomessa on kosteaa ympäri vuoden. Myös joululahjaksi kalosseja myytiin paljon.

Garcian mukaan kalossit ovat usein pukua työssään käyttävän valinta.

– Kalosseilla on helppo suojata arvokkaat nahkakengät. Helppo pukea ja ottaa pois, toisin kuin saappaat.

Myös nuorempi polvi on parin viime vuoden aikana löytänyt kalossit. Siinä missä varttuneempi väki suojaa arvokengät mustilla päällysjalkineilla, nuoremmat ovat rohkeampia ja ostavat värikkäitä vaihtoehtoja. Tarjolla onkin mustan lisäksi mm. oranssia, sinistä ja ruskeaa.

Suomalaiset tietoisempia

The Left Shoe Companyn myyjä Suvi Jokinen on niin ikään huomannut kalossien kysynnän kasvaneen. Ihmiset myös tietävät, mitä tulevat hakemaan. Kalossit ovat vakiinnuttaneet asemansa.

– Kaikenikäiset ostavat, myös nuoremmat entistä enemmän. Enää ei ole outoa pitää kalosseja.

Syyksi oivaan menekkiin kenkäalan ammattilainen epäilee ulkomaailman vaikutteita. Muualla maailmassa kun ollaan hyvin innostuneita väreistä.

– Suomalaisista on tullut ehkä muotitietoisempia, laadukkaita kenkiä halutaan suojata, Jokinen pohtii.

Kadulta yhytetty Jukka Kokko on vannoutunut kalossien käyttäjä. Ne ovat kuuluneet hänen ulkovarustukseensa jo yli kymmenen vuotta, eikä hän niistä hevillä luovu. Syynä niiden käytännöllisyys.

– Näin jossain suutarissa aikoinaan ensimmäiset kalossit ja päätin hankkia. Myös kollegat suosivat nykyään paljon kalosseja, lakialalla työskentelevä Kokko kertoo.

Vaikka Kokko on pitänyt tähän mennessä ainoastaan mustia kalosseja, ei hän pidä mitenkään mahdottomana hankkia värillistä vaihtoehtoa. Jopa oranssi kelpaisi.

– Mikä ettei!

Lue seuraavaksi