Parjattu projektityöllistäminen voi olla tie uuteen ammattiin

Tampereen Pispalassa korjataan useampaa vanhaa taloa työllisyystöinä. Tekijöiksi on löytynyt niin ammattilaisia kuin alan vaihtoa pohtiviakin.

Kotimaa
Rakennusrestauroija Mari Savolainen irrottaa vanhaa maalia puusta
Rakennusrestauroija Mari Savolainen irrottaa vanhaa maalia puusta. Rakennuskulttuurikeskus Piirun Pirre-projekti korjaa useampaa vanhaa rakennusta Tampereen Pispalassa. Katso Pirkanmaan alueellisten TV-uutisten juttu, jossa kaksi projektityöllistettyä kertoo tilanteestaan.

Tampereen Pispalassa korjataan useampaa vanhaa taloa perinteitä kunnioittaen. Töitä paiskitaan työllistämisprojektissa, Pirre-hankkeessa.Restaurointialan projekti työllistää kerrallaan 10-15 ihmistä, lähinnä yli 500 päivää työttämänä olleita.

Osa työllistetyistä on säilyttävän korjausrakentamisen ammattilaisia ja osalla on ajatuksena siirtyä alalle.

Pirre-hankkeen työmaapäällikkö Pertti Pulkki vakuuttaa, että erityisesti korjausrakentamisessa pätee vanha sanonta "Työ tekijäänsä opettaa".

– Kun ruvetaan tekemään, niin moni huomaa, että osaakin aika paljon. Ja työssä oppii.

Hometalon asukkaasta tuli korjausrakentaja

Rakennusrestauroija Mari Savolaiselle projekti tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden harjoittaa ammattiaan, johon hänet ajoi oma kokemus siitä, kuinka arvokas asia terve koti on.

– Olen asunut aikanaan hometalossa ja näin, miten huonosti asioita voi hoitaa ja sitten päätin, että minulle ei koskaan käy näin. Viimeisten vuosien aikana ei ole ihan hirveästi ollut töitä. Hyvä, että pääsin tänne.

It-alan insinööri,metallimies Marko Hurmerinta päätyi projektiin työvoimatoimiston kautta.

Metallimies Marko Hurmerinta purkaa oven kiinnityksiä
Metallimies Marko Hurmerinta purkaa oven kiinnityksiä työllisyystöissä Tampereella.Marko Melto / Yle

Vaikka vanhojen talojen kunnostuksessa ei juuri ole metallimiehen osaamista päässyt käyttämään, pitää Hurmerinta työllistämispestiä palkitsevana ja motivoivana. Kunnostustöistä voi löytyä vaikka uusi ammatti.

– Tekeminen on lopulta aika samanlaista. Aika näyttää, löytyykö töitä metallialalta vai haenko korjausrakentamisalalle oppisopimuskoulutukseen.