Rahapelimonopolin purkaminen lisäisi valtion menopaineita – hintalappu 1,2 mrd. euroa

Sisäministeriö toivoo rahapeliyhtiöiden yhdistymisen turvaavan suomalaisen monopolimallin tulevaisuuden. Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto tulouttavat urheilulle ja kulttuurille vuosittain yli miljardi euroa. Jos monopoli murtuisi, rahat saatettaisiin joutua ottamaan valtion budjetista.

talous
Henkilö pelaamassa hedelmäpeliä.
Yle

Euroopan komissio antoi pari vuotta sitten puhtaat paperit Suomen kolmen rahapeliyhtiön monopolimallille. Maan hallitus käynnisti kaikesta huolimatta suuren fuusiohankeen, jonka tavoitteena on niputtaa Suomessa toimivat peliyhtiöt yhteen.

– Digitaalisessa maailmassa kolme peliyhtiötä alkoivat kilpailla keskenään ja ilmeni myös aggressiivista markkinointia. Alkoi siis tulla elementtejä, jotka me itse havaitsimme, että tämä ei kauan kestä, kun meidät haastetaan oikeasti, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo.

Rahapeliyhtiöiden yhdistämisen tärkein syy on suomalaisen monopolimallin suojaaminen. Ajatus on, että yksi suuri peliyhtiö pärjää paremmin kansainvälisessä kilpailussa ja vieläpä niin, ettei EU:n rahapelaamisen sääntelyä koskevia sääntöjä rikkottaisi.

Ulkomaiset yhtiöt vaativat markkinoiden avaamista

– Kyllä se pitkässä juoksussa turvaa tämän yksinoikeusjärjestelmän, joka on meillä edunsaajien kannalta ollut erittäin hyvä järjestelmä, Raha-automaatiyhdistyksen toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski sanoo.

Rahapeliyhtiöt nähdään myös Suomen kansantalouden kannalta tärkeiksi. Edunsaajat, kolmannen sektorin toimijat urheilu- sosiaali-, ja kulttuuritoimi sekä arpajaisveron kautta valtio, saavat vuosittain rahapeliyhtiöiltä 1,2 miljardia euroa. Jos monopoli purkautuisi, valtion menopaineet vastaavasti kasvaisivat.

Valtion tai kuntien lakisääteisiä tehtäviä ei veikkausvaroista rahoiteta, mutta kaikkea rahapeliyhtiöiden tukemaa toimintaa tuskin voitaisin suoralta kädeltä leikata. Valtion menopaineiden on arvioitu kasvavan jopa useilla sadoilla miljoonilla, jos peliyhtiöiden tulouttama summa monopolin murtuessa menetettäisiin tai summa merkittävästi hiipuisi.

Pelimonopoli tärkeä Suomen kansantaloudelle

– Välillisiä paineita varmasti tulisi, koska monet näistä kolmannen sektorin toimijoista ja myös osin toimijat julkisella sektorilla ovat tämän rahan varassa, Nerg sanoo

Yksityisen peliyhtiön Unibetin maajohtaja tyrmää monopolin tarpeen. Hänen mukaansa markkinoille nimenomaan pitäisi päästää uusia toimijoita lisenssimaksua vastaan.

– Uudet toimijat, jotka lunastaisivat lisenssit, toisivat vain lisää verotuloja samaan pottiin eli potti kasvaisi, ei suinkaan vähenisi, Unibetin maajohtaja Antti Tikka sanoo.

Lisenssimalli ei vakuuta Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton fuusion valmistelijoita. Sisäministeriön mukaan yhteiseen hyvään tarkoitetut tuotot voisivat silloin haihtua peliyhtiöiden voitoiksi.