1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Stig luopui albumien teosta – musiikkia kuunnellaan yhä enemmän pelkkinä biiseinä

Popmusiikin kuluttamisesta on tullut entistä kappalekeskeisempää, kun kuuntelu on siirtynyt suoratoistopalveluihin ja nettiin. Etenkin nuorten suosimissa musiikkityyleissä albumin tekeminen ei ole enää tärkeää. Universal Music tekeekin jo artistien kanssa sopimuksia vain yhden sinkun julkaisemisesta.

Kuva: Yle

Kuka on huomannut, että kymmenen vuotta uraa tehnyt Stig on julkaissut jo viisi albumia?

Artisti on tunnettu humoristisista kappaleistaan ja samaa linjaa edustaa uusi kappale IT-mies. Hän viimeisin albuminsa ilmestyi viime syksynä. Jatkossa Warner Musicin alalevymerkin Etenee Recordsin kautta musiikkia tekevä Stig aikoo julkaista vain yksittäisiä biisejä.

– Minusta on tuntunut jo pitkään, että albumit menevät monelta ohi. Viime syksynä uuden levyn julkaisemisen jälkeen kaikki kyselivät, että milloin sulta tulee uutta musaa tarkoittaen uutta sinkkua.

Stig kertoi ensimmäisenä singlejulkaisuun siirtymisestä Bauer Median radiohaastattelussa. Muusikko on ollut harmissaan myös siitä, että albumeilla kappaleita menee hukkaan. Kaikista kun ei voi singleä tehdä.

Kuva: Yle

– Monet uudet albumit tulee käytyä läpi pikakelauksella ja sieltä parhaat biisit päätyvät playlistille. Albumi on osittain aikansa elänyt, mutta joillekin bändeille se sopii.

Stigin mielestä albumit ovat tänä päivänä usein pelkkiä sinkkukokoelmia, joista puuttuu vanhoista vinyylialbumeista tuttu draamankaari. Lempilevyt ovat Stigilläkin yli 30 vuoden takaa.

– Nykyään aika harvoin kuulee semmoista ainakaan lista-artisteilta. Indie-musiikin puolella albumeja kuunnellaan ja odotetaan.

Biisikeskeisyydessä häviäjiä ovat vanhat artistit

Robinin uusimman Miten eskimot suutelee? -kappaleen musiikkivideo on kerännyt YouTubessa reilussa viikossa yli miljoona katselukertaa. Se on hyvä esimerkki siitä, kuinka musiikkia nykyisin kulutetaan. Nuoret kuuntelevat verkossa suosikkiartistiensa hittejä kerta toisensa perään.

Musiikin kuuntelusta jo lähes kolme neljäsosaa tapahtuu digitaalisesti YouTuben lisäksi esimerkiksi suoratoistopalvelu Spotifyssa. Hittivetoisilla markkinoilla artistien kanssa ei välttämättä enää edes tehdä albumidiilejä. Näin on tehty jo levy-yhtiö Universal Musicilla.

– Jos meillä on potentiaalinen yksi biisi, halutaan, että myös artistin seuraavat tulisivat meidän kauttamme. Tässä mennään albumidiileistä kohti yhden sinkun, muutaman sinkun diilejä, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Valtanen.

Yksittäisiin kappaleisiin perustuva julkaisutapa suosii pop-musiikissa etenkin elektronista musiikkia ja hip hopia tekeviä artisteja. Valtasen mukaan häviäjiä ovat puolestaan pitkän uran tehdeet artistit, joiden suosio on perustunut albumimyyntiin.

– Näissä artisteissa tämä uusi aika herättää katkeruutta, pelkoa ja ajatusta siitä, että onko tämä maailma oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen. Minun mielestäni se on äärimmäisen tasa-arvoinen, koska kuluttajien faktiset kuuntelukerrat määrittävät tulonjaon. Aikaisemmin artistit pystyivät myymään albumeja ilman että niitä kuunteli kukaan.

Korvaako keikkakokemus albumin?

Tästä vuodesta on tulossa iskelmäartisti Juha Tapiolle kaikkien aikojen kiireisin keikkavuosi. Kysyntää riittää ja albumit myyvät.

Muusikko on huomannut parin viime vuoden aikana tapahtuneen muutoksen musiikin kuluttamisessa.

– Muhun se on vaikuttanut sillä tavalla, että olen viiden viime vuoden aikana julkaissut joka vuosi uutta musiikkia. Takaraivossa on ollut ajatus, että kuinka kauan näitä levyjä julkaistaan.

Kuva: Yle

Juha Tapio kertoo, että hänen keikoillaan käy koko ajan enemmän ihmisiä.

– Olisiko sitten niin, että se keikan kaari ja se koko pitkä konsertti tulee korvaamaan sen kokonaisen levyn, Tapio tuumaa.

Muusikko sanoo edelleen olevansa kokonaisuuksien ja kokonaisten levyjen kaarien ihminen.

– Mulle on ollut tärkeää, että levyllä on niitä lauluja, jotka eivät koskaan tule soimaan radiossa. Ne saattavat olla kuitenkin levynkuuntelijalle tärkeitä.

Muusikolle ajatus luovuuden keskittämisestä pelkkiin sinkkubiisieihin on hankala.

– Tiedän, että musiikkialalla puhutaan, että niin pitäisi tehdä. Mutta se on vähän sama kuin alkaisi näyttää elokuvateattereissa pelkkiä trailereita eikä kokonaisia elokuvia.