Koe uusi yle.fi

Katainen kommentoi Caruna-kohua: ”Jokaiselle oli selvää, että hinnat tulevat nousemaan”

Pääministerinä Fortumin sähkönsiirtoverkkojen myynnin aikaan toiminut Jyrki Katainen arvioi, että Carunan siirtohinnat jäävät keskimääräistä pienemmälle tasolle myös korotusten jälkeen.

politiikka
Jyrki Katainen
Martti Kainulainen / Lehtikuva

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kiistää väitteet siitä, että pääministerinä toimiessaan hän olisi vakuuttanut, ettei sähkön siirtohintoihin ole tulossa korotuksia Fortumin sähkönsiirtoverkkojen myynnin seurauksena.

– Etsimisestä huolimatta en ole löytänyt mistään puheenvuoroa, haastattelua tai lainausta, missä olisin näin sanonut, Katainen kirjoittaa Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Katainen toteaa kirjoituksessaan, että sähkömarkkinalain uudistuksen jälkeen jokaiselle oli selvää, että hinnat tulevat nousemaan, sillä investoinnit sähköverkon parantamiseksi maksavat paljon. Katainen arvioi, että Carunan siirtohinnat ovat olleet Suomen matalimmasta päästä ja jäisivät keskimääräistä pienemmäksi myös korotusten jälkeen.

Katainen viittaa myös Energiaviraston tänään antamaan selvitykseen. Virasto muistutti, että siirtohintojen korotustarpeet ovat olleet tiedossa, kun verkkoyhtiöiltä on viime vuosina vaadittu toimintavarmempaa verkkoa. Viraston mukaan korotuksille voidaan kuitenkin säätää katto ja yhtiöille myönnettäviin siirtymäaikoihin voidaan tehdä muutoksia, jos ne joutuvat tekemään isoja verkkoinvestointeja.

Carunan aggressiivista verosuunnittelua Katainen kommentoi korostamalla kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä verovälttelyn kitkemisessä. Katainen viittaa Euroopan komission viime viikolla antamaan esitykseen, jolla pyritään puuttumaan EU:n sisäiseen sekä kansainväliseen siirtohinnoitteluun ja verovälttelyyn.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiihto

Jauhojärveltä löytyy ymmärrystä venäläishiihtäjiä koskeneeseen päätökseen

"Ilman muuta näyttöä on vaikea sulkea kilpailuista"

Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Perheväkivalta

12 naista kuoli parisuhdeväkivallan seurauksena viime vuonna – Näin asiantuntijat puuttuisivat väkivaltaan

Puoli seitsemän

Mikä on hauskin Suomi 100 -tuote? Lähetä meille siitä kuva!