YK keskeytti Syyria-neuvottelut – hallitus ja oppositio syyttävät siitäkin toisiaan

Erityislähettiläs Staffan de Mistura sanoi, että sodan osapuolia tukevilta mailta tarvitaan apua, jotta neuvotteluja voidaan jatkaa.

Ulkomaat
Staffan de Mistura mikrofonien ympäröimänä.
YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura puhui toimittajille Genevessä 3. helmikuuta.Martial Trezzini / EPA

YK:n välittämät Syyrian hallituksen ja opposition rauhanneuvottelut ovat tauolla helmikuun 25. päivään saakka, YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura kertoo.

Hänen mukaansa niiden jatkamiseen tarvitaan apua Syyrian sisällissodan osapuolia tukevilta valtioilta. De Mistura myönsi, että neuvottelujen ensimmäisellä viikolla ei ole juuri päästy eteenpäin.

– Olen tehnyt ensimmäisestä päivästä lähtien selväksi, että en aio puhua vain puhumisen vuoksi, de Mistura sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

De Mistura piti kiinni siitä, että neuvottelut eivät ole ohi eivätkä ne ole epäonnistuneet, sillä molemmat osapuolet saapuivat Geneveen, pysyivät paikalla ja ilmaisivat olevansa kiinnostuneita poliittisen prosessin aloittamisesta.

Opposition edustaja Riad Hijab puolestaan sanoi, että Syyrian hallitus "aiheutti Geneven neuvottelujen epäonnistumisen ja tulee aiheuttamaan sen uudestaan". Hijabin mukaan kansainvälinen yhteisö saa keskeytyksen aikana mahdollisuuden painostaa hallitusta ja sitä tukevaa Venäjää.

Hijab sanoi, että oppositio ei palaa Geneveen, jollei tilanne Syyriassa muutu. Lisäksi oppositio suostuu hänen mukaansa neuvottelemaan tulitauosta vain, jos presidentti Bashar al-Assad astuu syrjään rauhanprosessin aikana.

Syyrian hallituksen pääneuvottelijan Bashar al-Jaafarin mukaan Geneven neuvottelujen keskeytyksen syynä oli se, että opposition valtuuskunta halusi vetäytyä neuvotteluista Saudi-Arabian, Qatarin ja Turkin ohjeistamana.

Hallitus edennyt Aleppon seudulla

Syyrian hallitus on neuvottelujen aikana saanut merkittäviä voittoja Aleppon kaupungissa ja sen ympäristössä. Yhdysvallat ja Ranska ovat tuominneet Venäjän tukeman hyökkäyksen.

Uutistoimisto AFP:n syyrialainen sotilaslähde sanoo, että hallitus valtasi keskiviikkona osia kapinallisten tärkeästä huoltoreitistä ja mursi kahden kylän kolme vuotta kestäneen saarron.

– Hallitus on saanut tehtyä Aleppossa kolmessa päivässä sen, mihin he eivät ole pystyneet kolmessa vuodessa, pääosin Venäjän avun ansiosta, Syrian Observatory for Human Rightsin johtaja Rami Abdelrahman sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Abdelrahmanin oppositiomielinen tarkkailujärjestö toimii Britanniasta käsin.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Venäjän ilmaiskut Aleppon seudulla kohdistuvat oppositioryhmiin ja siviileihin.

– On äärimmäisen vaikeaa nähdä, miten iskut siviilikohteisiin voisivat millään tavoin edistää rauhanprosessia, jota on nyt tunnusteltu, ulkoministeriön tiedottaja John Kirby sanoi.

Syyrian lähes viisi vuotta kestäneessä sisällissodassa on kuollut yli 250 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP