Tulevalle itsehallintouudistukselle kylmää kyytiä Helsingin kaupunginvaltuustossa

Keskustan valtuustoryhmä kannatti lähes yksinään hallituksen esitystä tulevasta sote-uudistuksesta ja maakuntajakoon perustuvaan itsehallintouudistukseen.

maakunnat
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupungintalo.Yle

Tulevasta sote-ja itsehallintouudistuksesta kehkeytyi Helsingin kaupunginvaltuustossa pitkä, mutta melko yksipuolinen keskustelu. Hallituksen linjausta itsehallintoalueiden muodostumisesta maakuntajaon pohjalta kannatti lähes ainoana Keskustan valtuustoryhmä.

– Keskusta katsoo, että maakuntajakoon perustuva aluejako on hyvä pohja sote-palveluiden ja tulevan maakuntahallinnon järjestämiseksi, totesi Timo Laaninen keskustan ryhmäpuheenvuorossa.

Laanisen mukaan Uudenmaan pirstominen ei olisi järkevää. Tulevista maakuntavaaleista Laaninen totesi, että Uusimaa tulee olemaan yksi vaalipiiri. Uudellemaalle tulee todennäköisesti enemmän valtutettuja kuin muihin maakuntiin, 99 henkeä.

– Maakuntavaltuustossa tulee olemaan paljon helsinkiläisiä, espoolaisia ja vantaalaisia. Ei siis ole huolta etteikö kaupunkilaisten ääni kuuluisi myös jatkossa, Laaninen rauhoitteli.

"Kuuleminen ei ole ollut riittävää"

Muiden ryhmien mukaan parempi pohja itsehallintoialueelle olisi Uudenmaan maakuntaa pienempi metropolialue. Helsingin kaupunginhallitus oli jo aiemmin ottanut kielteisen kannan maakuntajakoon perustuvaan hallintojakouudistukseen. Kaupunginhallitus on esittänyt lausunnossaan, että kaupungin kannalta parempi pohja itsehallintoalueelle olisi Uudenmaan maakuntaa pienempi metropolialue eli Uusimaa voitaisiin jakaa kahteen itsehallintoalueeseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) oli yksi niistä, jotka puheenvuorossaan toivat esiin, että Uudenmaan kannalta paras mahdollinen ratkaisu ei ole koko Uudenmaan kokoinen itsehallintoalue.

– Uudenmaan kokoinen maakunta ei ole hyvä metropolialueen kannalta. Toivon, että hallitus olisi keskittynyt pelkästään sote-ratkaisuun, mutta hallitus halusi samalla lähteä rakentamaan itsehallintoa, Rauhamäki sanoi.

Moni toivoi myös lisää aikaa aluehallintouudistuksen valmisteluun.

– Kuuleminen ei ole ollut riittävää, huomautti Anna Vuorjoki (vas).

– On vakavasti nostettava esiin mitä lisärvoa maamme historian suurin kunta- ja valtionhallinnon myllerrys tuo verrattuna siihen, etteikö hallintoa voida uudistaa maltillisesti hyvin valmisteltuna, totesi Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd.).

Hallituksen suunnitelmien mukaan Suomi jaetaan jatkossa 18 itsehallintoalueeseen, 15 sote-alueeseen ja 12 päuivystyksen sairaalayksikköön.

– Kun nyt ollaan tekemässä maakuntauudistusta, niin ei kai me haluta tälläistä maakuntahimmeliä, kysyi vihreiden Minerva Krohn.

Kaupunginhallituksen on määrä antaa viikon kuluttua vastauksensa ministeriölle. Aiemmin myös Espoo ja Vantaa ovat lausuneet itsehallintouudistuksesta kriittisesti.