1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Floridaan julistettiin terveydellinen hätätila neljään piirikuntaan zikaviruksen takia

Floridassa ainakin yhdeksän ihmisen on tähän mennessä todettu sairastuneen, mutta he ovat saaneet zikaviruksen ulkomailta.

Ulkomaat
Moskiitto.
Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä.Esteban Biba / EPA

Floridan kuvernööri Rick Scott julisti keskiviikkona hätätilan neljään piirikuntaan zikaviruksen takia. Nämä alueet ovat Miami-Dade Etelä-Floridassa, Leen piirikunta Lounais-Floridassa, Hillsborough Tampa Bayn alueella ja Santa Rosan piirikunta Luoteis-Floridassa.

– Meidän on valmistauduttava ennen kuin zikavirus leviää alueellemme. Varaudumme pahimpaan, mutta toivomme parasta, kuvernööri Scott sanoi.

Hätätila mahdollistaa sen, että kyseisillä alueilla tehdään enemmän ruiskutuksia hyttysten torjumiseksi. Kuvernööri määräsikin valtion virkamiehiä lisäämään hyttysten torjuntaa. Florida on väkimäärältään Yhdysvaltain kolmanneksi suurin osavaltio.

Floridassa on todettu ainakin yhdeksän hyttysten levittämää zikavirustapausta. Kaikki tähän mennessä todetut sairastuneet ovat Floridassa neljän piirikunnan alueella. Terveysviranomaiset uskovat, että kaikki sairastuneet ovat saaneet tartunnan matkaillessaan kohteissa, joissa on todettu zikaviruksen leviävän.

Sairaus leviää pääasiassa hyttysten piston seurauksena, mutta nyt tutkijat pitävät mahdollisena sen leviämistä myös sukupuoliteitse. Yhdysvaltojen terveysviranomaiset ilmoittivat tiistaina, että ensimmäinen maan sisällä todettu tartuntatapaus Texasissa olisi tullut seksin välityksellä.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi