Koe uusi yle.fi

USA ja 11 valtiota ovat sopineet laajan vapaakauppasopimuksen

Tyynenmeren maiden kunnianhimoinen sopimus pyrkii murtamaan kaupan ja investointien esteitä maiden välillä.

Ulkomaat
Uuden-Seelannin pääministeri John Key (6. oikealta) ja 12 valtion edustajat yhteiskuvassa vapaakauppa- ja investointisopimuksen allekirjoituksen jälkeen.
Uuden-Seelannin pääministeri John Key (6. oikealta) ja 12 valtion edustajat yhteiskuvassa vapaakauppa- ja investointisopimuksen allekirjoituksen jälkeen.Peter Meecham / EPA

Yhdysvallat ja yksitoista muuta Tyynenmeren valtiota ovat allekirjoittaneet historiallisen vapaakauppa- ja investointisopimuksen. Sopimus allekirjoitettiin Aucklandissa Uudessa-Seelannissa. Sen allekirjoittivat jäsenmaiden edustajina 12 ministeriä.

Trans Pacific Partnership -sopimus eli TPP on yksi historian laajimmista taloussopimuksista. Kunnianhimoinen sopimus pyrkii murtamaan kaupan ja investointien esteitä maiden välillä. Allekirjoittajamaiden osuus koko maailman taloudesta on lähes 40 prosenttia.

Sopimuksen allekirjoittaminen lopettaa maiden välisen neuvotteluprosessin, mutta jäsenmaiden on se vielä hyväksyttävä omissa maissaan kahden vuoden sisällä ennen sen voimaan tuloa.

– Kannustamme kaikkia maita ratifioimaan sopimuksen omissa maissaan niin nopeasti kuin mahdollista, sanoo Uuden-Seelannin pääministeri John Key.

Sopimuksessa ovat mukana Yhdysvaltojen lisäksi Australia, Brunei, Kanada, Chile, Japani, Malesia, Meksiko, Uusi-Seelanti, Peru, Singapore ja Vietnam.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmaisi välittömästi tyytyväisyytensä sopimuksen allekirjoittamiseen. Obaman mukaan Yhdysvaltain talous kärsii, mikäli poliitikot eivät ratifioi sopimusta.

Kaikki eivät ole tyytyväisiä sopimukseen. Mielenosoittajat ovat ilmaisseet suuttumustaan kauppasopimuksen johdosta Uuden-Seelannin Aucklandissa ja Yhdysvalloissa sekä muutamissa muissa maissa viime kuukausien aikana.

Allekirjoitusten aikaan Aucklandissa poliisi hajotti mielenosoittajaryhmiä ja otti yhteen joidenkin mielenosoittajien kanssa. Mielenosoittajien mukaan sopimus hyödyttää suuryrityksiä, ei työntekijöitä.

Lähteet: AFP, BBC