Assange valmistautuu poistumaan suurlähetystön suojista

Julian Assange on piilotellut Ecuadorin suurlähetystön suojissa vuodesta 2012 välttääkseen luovutuksen Ruotsiin.

Ulkomaat
Julian Assange valokuvassa, joka on julkaistu 22. elokuuta 2015.
Julian Assange valokuvattuna Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella Lontoossa. Kuva on julkaistu 22. elokuuta 2015.Yui Mok / EPA

Tietovuotosivusto Wikileaksin päätoimittajana toiminut Julian Assange valmistautuu poistumaan Ecuadorin suurlähetystön suojista Lontoossa.

Assange sanoo tiedotteessaan, että hän on valmis antautumaan Ison-Britannian poliisille perjantaina, jos hän häviää YK:lle tekemänsä kantelun Isoa-Britanniaa ja Ruotsia vastaan.

– Jos YK kertoo huomenna [perjantaina], että olen hävinnyt Iso-Britanniaa ja Ruotsia vastaan, poistun suurlähetystöstä perjantaina puolilta päivin. Hyväksyn pidätykseni, koska minulla ei ole keinoja valittaa asiasta, Assange sanoo twitterissä julkaisemassaan tiedotteessa.

Jos YK hyväksyy Asssangen valituksen Ison-Britannian ja Ruotsin laittomasta toiminnasta, Assange odottaa, että pyrkimykset pidättää hänet lopetetaan välittömästi.

Assange haki turvapaikkaa Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä kesäkuussa 2012. Ruotsi on vaatinut Isoa-Britanniaa luovuttamaan miehen kuulusteluihin Ruotsiin epäiltynä kahden naisen seksuaalisesta ahdistelusta ja raiskauksesta.

Assange kiistää syytökset. Assange pelkää, että Ruotsi voisi luovuttaa hänet edelleen Yhdysvaltoihin. Wikileaks on julkaissut satojatuhansia Yhdysvaltojen salaisiksi luokittelemia asiakirjoja, minkä vuoksi Assange voisi joutua tuomiolle Yhdysvalloissa.

Syyskuussa 2014 Assange jätti valituksen YK:n laittomia vangitsemisia käsittelevälle asiantuntijaryhmälle. Assangen mukaan hänen piirittämisensä Ecuadorin suurlähetystöön täyttää laittoman vangitsemisen tunnusmerkit.

YK:n asiantuntijaryhmän kannanotot eivät ole laillisesti sitovia, mutta menneisyydessä ihmisiä on vapautettu ryhmän lausuntojen vuoksi.

Lähteet: AFP, Reuters