yle.fi-etusivu

Vihdintie ja Itäväylä kelpaisivat valtiolle kaupunkibulevardeiksi – muut valtatiet eivät

Valtio ei katso hyvällä Helsingin kaikkien sisääntuloväylien muuttamista kaupunkibulevardeiksi. Liikenneviraston mielestä bulevardi voisi sopia Vihdintielle ja Itäväylälle, mutta ei valtakunnan pääväylille eikä Länsiväylälle.

Kotimaa
Hämeenlinnanväylä voi näyttää tältä vuonna 2050, jos siitä tulee kaupunkibulevardi.
Hämeenlinnanväylä voi näyttää tältä vuonna 2050, jos siitä tulee kaupunkibulevardi.Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsingistä lähtevien päävaltateiden muuttaminen kaupunkibulevardeiksi olisi valtakunnallisesti hankalaa. Tätä mieltä ollaan Liikennevirastossa.

– Vihdintielle kaupunkibulevardi voisi sopia, samoin Itäväylälle, liikennejärjestelmäasiantuntija Anni Rimpiläinen sanoo.

Hänen mukaansa pääväylien kohdalla pelissä on raskaan liikenteen ja tavaraliikenteen sujuvuus.

Ylipäätään pitkän matkan liikenteen toimivuus on suurennuslasin alla. Sitä ei haluta huonontaa.

– Tulee esimerkiksi ongelmia pitkän matkan busseille, kun ne eivät pysty aikatauluttamaan aikataulujaan kunnolla, jos siellä bulevardien sisäpuolella on pitkiä viivytyksiä ja ruuhkaa, Rimpliläinen selittää.

Neuvotteluja kaivataan kaupungin kanssa

Helsingin yleiskaavaehdotuksessa esitetyt bulevardit olisivat 2+2-kaistaisia pääkatuja, joiiden nopeusrajoitus olisi 50 km/h.

Nykyisille liikennealueille ja niiden lähivyöhykkeille on arvioitu mahtuvan kolmannes yleiskaavassa esitetystä maankäytön lisäyksestä, mikä tietäisi noin 80 000 uutta asukasta ja 60 000 työpaikkaa.

Liikennevirastosta kerrotaan, että viraston kanssa samoilla linjoilla bulevardeihin suhtautumiseen olisivat myös liikenne- ja viestintäministeriö sekä Uudenmaan ely-keskus.

Rimpiläisen mukaan Helsingillä on valta toteuttaa kaupunkibulevardit, mutta hän toivoisi kaupungin neuvottelevan viraston kanssa mahdollisimman järkevistä ratkaisuista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä