Pakkausjätteen kierrätysvastuu siirtyi pakkausten tuottajille – alkukankeus täyttänyt jäteastiat

Kartongin tai muun pakkausjätteen viejä on törmännyt monella ekopisteellä sotkuun ja ääriään myöten täynnä oleviin jäteastioihin. Taustalla on pakkausmateriaalien kierrätyksen muutos: vuoden alusta alkaen niiden kierrätyksestä ovat vastanneet pakkausjätteen tuottajat. Rinki Oy myöntää käynnistymisvaikeudet, mutta lupaa, että tyhjennykset saadaan toimimaan alkuvuoden aikana.

Kotimaa
Pahvia ylitse pursuava kierrätyspiste.
Kalle Niskala / Yle

Pakkausjätteiden kierrätys mullistui reilu kuukausi sitten. Nyt pakkausten tuottajat ovat vastuussa jätteen kierrätyksestä, kun aikaisemmin ekopisteistä vastasivat kuntien jäteyhtiöt. Muutos oli nopea, eikä tuottajia edustava uusi yhtiö Rinki ehtinyt vauhtiin kunnolla mukaan.

Muutoksen jälkeen monessa ekopisteessä keräysastiat ovat olleet alkuvuonna ääriään myöten täynnä. Tuottajia edustava Rinki Oy myöntää, että vaikeuksia on ollut, mutta lupaa, että tyhjennykset saadaan pian toimimaan.

– Jonkin verran palautetta ylitäysistä astioista on tullut, mutta uutena toimijana meillä menee hetki, että saamme kaikkien eri ekopisteiden tyhjennysrytmit kohdalleen. Pieni ylitäyttyminen on kuitenkin vain alkuvuoden ongelma, ja siitä päästään nopeasti eroon, vakuuttaa Rinki Oy:n aluepäällikkö Harri Patana.

Monikaan kuluttaja ei ole huomannut muutosta ja siksi haukut osuvat osittain myös väärään paikkaan. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla toimiva jäteyhtiö Ekorosk on joutunut vastailemaan puheluihin.

– Valituksia tulee meille päivittäin, huokaa Ekoroskin kenttäesimies Mats Koivusalo.

Ringiltä kerrotaan, että heidän hallinnoimistaan ekopisteistä puuttuvat vielä uuden yhtiön omat kyltit, joista selviäisi myös asiakaspalvelun numero. Tilanne korjaantuu kevään aikana.

Uusi järjestelmä tuli, vanhakin jäi

Vaikka pakkausjätteen kierrätysvastuu on nyt tuottajilla, hoitavat kuntien omistamat jäteyhtiöt edelleen joitakin ekopisteitä. Ekorosk pitää yllä vielä toistaiseksi yli kahtasataa ekopistettä. Vertailuna Ringille tulee samalle alueelle noin 70 ekopistettä.

Ekorosk siis ylläpitää edelleen valtaosaa alueen ekopisteistä.

Jos me ne suljettaisiin, sehän olisi katastrofi. Mihin jäte sitten joutuisi?

Ekoroskin kenttäesimies Mats Koivusalo

– Jos me ne suljettaisiin, sehän olisi katastrofi. Mihin jäte sitten joutuisi? Todennäköisesti tonnikalapurkit ja kissanruokapurkit laitettaisiin kotona vaaleaan roskapussiin (energiajätteeksi), sanoo kenttäesimies Mats Koivusalo.

Rinki kuitenkin täyttää tämän vuoden aikana sille asetetut vaatimukset ekopisteiden määrästä. Asetuksen mukaan Ringillä pitää olla Suomessa 1850 ekopistettä. Se on huomattavasti pienempi määrä kuin mitä kuntien jäteyhtiöillä on ollut tähän asti.

Kunnalliset jäteyhtiöt odottavalla kannalla

Kuntaomisteiset jäteyhtiöt ovat nyt kahden vaiheilla siinä, kannattaako heidän jatkaa ekopisteiden ylläpitämistä. Ringin ylläpitämät ekopisteet sijaitsevat lähes kaikki lähellä kaupunkikeskustoja.

Jäteyhtiö Ekoroskia hiukan harmittaa, että he joutuvat hoitamaan pelkästään syrjäisemmät seudut.

– Keskustastahan tulee enemmän materiaalia kuin haja-asutusalueelta, lisäksi ajomatka on syrjemmälle pitempi. Ekoroskille tulee siis kuljetuskustannuksia enemmän ja materiaalituloja vähemmän kuin aikaisemmin, sanoo Ekoroskin kenttäesimies Mats Koivusalo.

Rinki näkee kustannusjakauman eri tavalla.

– Keskusta-alueen pisteet tyhjennetään kaksi, joskus jopa kolme kertaa viikossa. Jos me verrataan sitä haja-asutusalueen pisteeseen, jossa käydään esimerkiksi kerran kuukaudessa, niin tyhjennysten lukumäärä on luonnollisestikin se, mitä kautta kustannukset syntyvät, perustelee Rinki Oy:n aluepäällikkö Harri Patana.

Jätteitä kyyditettävä kauemmaksi

Kuluttajille pakkausjätteiden kuljetusmatkat pitenevät, mikäli kuntaomisteiset jäteyhtiöt lopettavat ekopisteiden ylläpidon.

– Toki näin on, myöntää Ringin aluepäällikkö Harri Patana. Silloin haja-asutusalueella asuvilla on pidempi matka ekopisteelle kuin tällä hetkellä. Kuntien tekemä täydentävä keräys on aina kunnan päätös, eikä Rinki voi ottaa siihen kantaa. Me mukaudumme tilanteeseen, jos täydentävä keräys lopetetaan.

Toistaiseksi Ekorosk ei ole sulkemassa yhtäkään ekopistettä, mutta tulevaisuus on auki. Ringiltä muistutetaan, että vaikka ekopisteiden määrä vähenisi, löytyvät keräyspaikat jatkossa entistä useammin kauppojen yhteydestä.

– Me kun ei kukaan olla kovin omavaraisia, niin kaupassa täytyy käydä, ja samallahan niistä pakkausmateriaaleista pääsee kauppareissulla eroon, Patana muistuttaa.