1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perussuomalaisten ex-puoluesihteerille sakkotuomio viestintäsalaisuuden loukkaamisesta

Oikeuden päätös korostaa luottamuksellisen viestin suojaa.

Kotimaan uutiset

Perussuomalaisten entinen puoluesihteeri Ossi Sandvik on tuomittu Helsingin hovioikeudessa 1 880 euron sakkoon kirjesalaisuuden loukkaamisesta. Sandvik avasi ja tuhosi puoluetoimiston työntekijän henkilökohtaisen, kuntavaaliehdokasta koskevan henkilökohtaisen kirjeen.

Ossi Sandvik
Perussuomalaiset

Jutun juuret ovat vuodessa 2012 ja perussuomalaisten puoluetoimistolle saapuneessa kahdessa pikakirjeessä. Kirjeissä oli tietoja erään kuntavaaliehdokkaan epäillystä rikostaustasta.

Kuntavaaleista tuolloin vastuussa ollut entinen puoluesihteeri Ossi Sandvik avasi ja tuhosi perussuomalaisten silloisen naistyöntekijän kirjeen. Ex-puoluesihteerin sekä puolueen mediasuhteista vastaavan, todistajana kuullun ”työmies” Matti Putkosen mukaan kyse oli puoluetoimiston vakiintuneesta käytännöstä ja vähäisestä teosta.

Sekä hovi- että ja käräjäoikeus päättivät toisin. Sandvikin käräjiltä saama sakkotuomio pysyi voimassa. Hovioikeus tuomitsi entiselle puoluesihteerille 40 päiväsakkoa eli 1 880 euroa. Lisäksi Sandvik joutuu maksamaan asianomistajien oikeudenkäyntikuluja ja valtiolle todistelukustannuksia.

Joidenkin mielestä pikkujutulta kuulostava oikeuden päätös porautuu perusoikeuksien ytimeen. Oikeuden päätös korostaa luottamuksellisen viestin suojaa.