1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjepostin kanto vähenee – postilaiset kokeilevat hoiva- ja vartiointitehtäviä

Postinjakaja soittaa ovikelloa ja käy tervehtimässä. Lisäksi hän huolehtii vartioinnista. Postin perinteinen rooli on himmenemässä, joten nyt se hakee nyt uusia liiketoimintojamuotoja.

Kotimaan uutiset
Kuvassa mies jakaa postia.
Minna Mustonen / Yle

Securitas ja Posti ovat aloittaneet kevään kestävän hälytys- ja vartiointipalvelukokeilun Pohjois-Pohjanmaalla Muhoksella ja Ylivieskassa. Pohjois-Suomen aluejohtaja Jukka Nivalaisen mukaan vartijatyöhön on kouluttautunut viisi henkilöä.

– He ovat jakajia ja terminaalityöntekijöitä, jotka tekevät vartiointityötä päiväaikaan, Securitas huolehtii siitä yöllä, Jukka Nivalainen kertoo.

– Securitas haluaa kokeilulla testata mahdollisuuksia laajentaa ja parantaa hälytysajovalmiutta entisestään. Posti on Securitakselle luonteva yhteistyökumppani valtakunnallisena toimijana, toteaa Securitaksen Pohjois-Suomen aluejohtaja Jan Pilvi.

Postimies soittaa ovikelloa

Nivalaisen mukaan perinteiset tehtävät ovat vähentyneet. Posti panostaa nyt uusiin liiketoimintoihin, muun muassa niin sanottuun Home-palvelukokeiluun, jossa tarjotaan kodinhoitoa. Sitä kehitetään parhaillaan Jyväskylän seudulla.

Jukka Nivalainen kertoo, että Oulussa kokeillaan kevään aikana tervehdyskäyntejä iäkkäiden ja yksinäisten henkiöiden luona. Kokeiluun on ilmoittautunut muutama kymmenen ihmistä, jotka asuvat pääasiassa kaupungin keskustan alueella.

– Postinjakaja soittaa kierroksellaan ovikelloa ja ilmoittaa tarvittaessa eteenpäin, jos asiakkaan tilassa tai tilanteessa ilmenee jotain, Jukka Nivalainen sanoo.

Lue seuraavaksi