1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Neste latoo euron osingot – ennätys liikevoitossa

Osinko jakaa politiikkansa mukaisesti kolmasosan vertailukelpoisesta voitosta osakkeenomistajille. Tällä kertaa öljy-yhtiön voitto on ennätyssuuri.

talous
Neste Oilin logo bensiiniaseman pystymallisessa valokyltissä.
Magnus Weckström / Neste Oil

Neste jakaa euron osingot osakkeelta. Neste kertoo torstaina julkistamassaan tilinpäätöksessä päässeensä ennätyssuureen vertailukelpoiseen liikevoittoon viime vuonna. Tulos koheni Nesteen jokaisella liiketoiminta-alueella.

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto oli 925 miljoonaa euroa, mikä on lähes 60 prosenttia suurempi kuin vuonna 2014. IFRS:n mukainen liikevoitto nousi lähes 700 miljoonaan euroon 150 miljoonasta.

Yhteensä koko osinkopotti on 256 miljoonaa euroa. Viime keväänä osingonjako oli 0,65 euroa osakkeelta.

Öljyn halpeneminen on tiennyt alalle huolta rahanteosta, mutta öljytuotteita jalostava Neste on nauttinut viime vuonna leveästä jalostusmarginaalista. Marginaali on kate, jonka jalostaja saa, kun öljytuotteesta vähennetään öljyn hinta.

Katetta tuki vahva bensiinimarkkina: matala öljynhinta lisäsi kysyntää. Yksinkertaistaen Neste hankki entistä halvempaa raakaöljyä, mutta ei myynyt siitä jalostamaansa bensiiniä eteenpäin vastaavasti alennettuun hintaan.

Öljytuotteiden kokonaisjalostusmarginaali oli lähes 12 dollaria barrelilta, kun se vuotta aiemmin jäi alle kymmenen. Neste ennakoi, että bensiinimarginaalit jatkuvat leveinä.

Halpa öljy näkyy liikevaihdossa. Se oli vain 11,1 miljoonaa, kun edellisvuonna ylittyi 15 miljoonaa euroa.

Suurin osa Nesteen liikevoitosta tulee öljytuotteista ja uusiutuvista tuotteista. Bensa-asemiensa vähittäismyynti on Nesteen bisneksestä pieni osa, mutta viime vuosi oli sille poikkeuksellisen hyvä. Vähittäismyynnin 84 miljoonan euron liikevoitto oli yhtiön suurin koskaan ja parani selvästi vuodesta 2014.

Nesteen Porvoon-jalostamolla oli historiansa suurin seisokki alkuvuodesta. Se silpaisi tuloksesta 130 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi