yle.fi-etusivu

Miljoonien monitoimitalosta nousi raju korvauskiista Rovaniemellä

Rovaniemen kaupungin omistama kiinteistöyhtiö syyttää paikallista insinööritoimistoa satojen tuhansien eurojen vahingosta. Kiista liittyy isoon rakennushankkeeseen, Ounasrinteen monitoimitaloon. Monitoimitalon rakennuttaja Markkinakiinteistöt purki sopimuksen paikallisen insinööritoimiston kanssa vedoten virheisiin, laiminlyönteihin ja vahinkoihin. Insinööritoimisto kiistää yhtiön väitteet.

Kotimaa
Ounasrinteen monitoimitalon rakennustyömaa helmikuussa 2016
Ounasrinteen monitoimitalo maksaa arviolta 15 miljoonaa euroa.Perttu Ruokangas / Yle

Ounasrinteen koulun tilalle nouseva monitoimitalo on suuri rakennushanke, siihen on varattu 15,3 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa. Kolmikerroksiseen taloon tulee koulu, neuvola, kirjasto, esiopetustilat sekä iso liikuntasali. Rakennuttajana on Rovaniemen kaupungin omistama Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy.

Hanke ei alkanut onnellisten tähtien alla, sillä juuri vähän ennen rakennustöiden alkamista projektiin valittu arkkitehtitoimisto meni konkurssiin. Toinen vaihdos tapahtui viime elokuussa, kun Markkinakiinteistöt-yhtiön toimitusjohtaja Heikki Alaluusua jäi eläkkeelle ja hänen seuraajanaan aloitti Pekka Rouhiainen, joka tuli Rovaniemelle Sodankylän kunnan palveluksesta.

Vajaa kuukausi sitten Markkinakiinteistöt Oy päätti purkaa paikallisen insinööritoimiston kanssa solmitun monitoimitalon rakennesuunnittelusopimuksen.

Yksinkertaistettuna arkkitehti suunnittelee, minkä näköinen talosta tulee ja miten se toimii, insinööri taas suunnittelee, mistä ja miten rakennus tehdään.

Yhtiön hallitus tietämätön

Yle Rovaniemen käsiinsä saamassa paperissa kerrotaan, että insinööritoimiston virheistä ja laiminlyönneistä on aiheutunut tilaajalle 660 000 euron taloudelliset vahingot. Insinööritoimisto kiistää väitteet. Kiistan osapuolten lakimiehet neuvottelevat parhaillaan asiasta. Jos sopua ei synny, riitely voi jatkua käräjäoikeudessa.

Markkinakiinteistöjen toimitusjohtaja Pekka Rouhiainen ja insinööritoimiston edustaja kieltäytyivät haastattelusta.

Rouhiainen purki sopimuksen kertomatta siitä Markkinakiinteistöt-yhtiön hallitukselle, kertoo yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja Matti Torvinen (ps.).

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Anu Kämä (kesk.) ei kommentoi asiaa, koska on sairauslomalla. Yhtiön hallituksen varapuheenjohtaja Torvinen on tyrmistynyt.

– Kyllä tämä on tullut minulle ihan täytenä yllätyksenä ja järkytyksenä että tämmönen asia on vireillä. Olen kuullut kaupunginjohtajalta, että kysymys on jopa 800 000 euron ongelmasta. Juristina tiedän, että asioilla on aina puolensa ja puolensa, mutta olen järkyttynyt että osakeyhtiön hallitusta tai puheenjohtajaa ei ole informoitu. Kamala tilanne, Torvinen laukoo.

Torvinen on kutsunut yhtiön hallituksen koolle ensi viikolla pohtimaan, onko toimitusjohtaja menetellyt oikein.

"Ei ongelmaa"

Rovaniemen kaupunginjohtajalle Esko Lotvoselle Rouhiainen kertoi sopimuksen purkamisesta pari viikkoa sitten. Lotvosen mielestä toimitusjohtajan menettelyssä ei ole moittimista.

– Yhtiön johtajalla on valta ja vastuu hoitaa operatiiviset asiat, eikä yhtiön hallitus niihin välttämättä puutu. Toimitusjohtaja varmistaa, että asiat ratkeavat nopeasti. En näe tässä ongelmaa, Lotvonen sanoo.

Lotvonen kiistää, että hän olisi ohjeistanut toimitusjohtajaa asiassa.

Ounasrinteen monitoimitalon rakentaminen alkoi viime kesänä. Markkinakiinteistöjen Rouhiainen ei ota tässä vaiheessa kantaa siihen, riittävätkö hankkeeseen varatut 15,3 miljoonaa euroa vai tarvitaanko lisää rahaa. Rouhiainen uskoo, että rakennushankkeen aikataulu pitää ja valmista tulee kuluvan vuoden lopulla.