1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tutkija arvioi: Presidentti Niinistön puhe "jäätävän realistinen"

Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelema eduskuntatutkimuksen johtaja arvioi, että Niinistön eilinen puhe oli ulkopoliittiselta katsantokannaltaan "viileän, ellei jopa jäätävän realistinen". Presidentti puhui suorempaan kuin mihin on totuttu.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhui valtiopäivien avajaisissa 3.2.2016.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti keskiviikkona valtiopäivien avajaisissa pitämässään puheessaan voimakkaasti kantaa. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan puhe oli totuttua tiukkasävyisempi. Hänen mukaansa edes ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei ole esittänyt vaatimuksiaan näin suoraan.

– Jos sitä vertaa Suomen ulkopoliittisen johdon aikaisempiin kannanottoihin, niin kyllä se sävynsä kriittisyydellä ja sisältönsä kyynisyyttä hipovalla realismilla erosi tuntuvasti siitä, mitä aikaisemmin on puhuttu, Jokisipilä sanoo viitaten poliittiseen realismiin.

Ulkopolittisena käsitteenä realismilla tarkoitetaan Jokisipilän mukaan ajattelutapaa, jossa pienen valtion mahdollisuudet vaikuttaa isoihin tapahtumaketjuihin nähdään rajallisina.

Jokisipilä kiinnitti huomiota ennen kaikkea siihen, kuinka paljon pakolaiskriisi sai aikaa puheessa. Ainoastaan loppupuolella puhetta otettiin kantaa taloudelliseen tilanteeseen, ja silloinkin lyhyesti. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aiemmin painottanut huonoa taloustilannetta, talouskavun puuttumista ja työttömyyttä, ja pitänyt niitä etusijalla. Presidentti oli kuitenkin toista mieltä.

– Hän nimenomaisesti nosti tämän pakolaiskriisin ohi talouden ja totesi, että talous on näistä kahdesta suuresta ongelmasta helpompi.

Kyllä se sävynsä kriittisyydellä ja sisältönsä kyynisyyttä hipovalla realismilla erosi tuntuvasti siitä, mitä aikaisemmin on puhuttu.

Markku Jokisipilä

Puhe oikealla laidalla

Jokisipilä arvioi, että Niinistön puhe oli puoluepoliittisesti oikealla laidalla. Tätä tukevat myös kansanedustajien kommentit: vasemmisto on esittänyt siitä kritiikkiä, mutta perussuomalaiset puolestaan kehuneet. Puhetta on kuitenkin saatettu tulkita väärin. Niinistö sanoi, että jossain vaiheessa pitää tunnustaa, että kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita ei juuri nyt kyetä täyttämään.

– En usko, että hän viittasi YK:n tai Geneven pakolaissopimukseen, mutta Schengenin sopimus ja Dublinin asetus siinä ilmiselvästi saivat kritiikkiä.

Jokisipilä havaitsi rivien välistä "terveen kansallisen itsekkyyden ajatuksen":

– Että tällaisessa tilanteessa kun ollaan, on meidän pystyttävä arvioimaan, olemmeko tulkinneet liiankin tiukasti näitä kansainvälisiä velvoitteita.

Päivitetty 4.2.2016 kello 12:37: Lisätty realismin määritelmä.