Suomalainen barista valloittaa kahvimaailmaa

Kalle Freese on valittu kaksi kertaa vuoden baristaksi. Nyt hän pyrkii kahvimaailman valloitukseen San Franciscossa. Hänellä on myös autotallissa start-up-yritys Yhdysvalloissa.

Barista Kalle Freese.
Suomalainen huippubarista Kalle Freese kehittelee San Franciscossa maailman parasta pikakahvia. Freese kertoi maailman kahvimuodin tuoreimmista trendeistä.

Barista Kalle Freese piipahti torstaina Ylen aamu-tv:ssä kertomassa, mitkä ovat kahvimaailman trendit tällä hetkellä. Freese on maailman baristarankkauksessa tällä hetkellä yhdeksäs. Mutta mikä ihme on barista?

– Barista on kahvin valmistuksen ammattilainen. Siinä yhdistyy vähän kokki ja tarjoilija. Barista paneutuu kahvin valmistukseen, miten saadaan mahdollisimman hyvä juoma tehtyä. Tarjoilu on iso osa elämystä, kertoo Freese.

Baristakilpailussa aikaa on viisitoista minuuttia, jolloin tehdään neljä espressoa, neljä cappuccinoa ja neljä signature-juomaa, mikä on kahvidrinkki ilman alkoholia.

Tuomareihin pitää tehdä vaikutus

– Kaksitoista juomaa ja neljä tuomaria maistelee kahveja. Lisäksi kaksi tuomaria katsoo tekniikkaa. Koreografia pitää harjoitella ja kuvailla kahveja mahdollisimman tarkkaan, kertoo Freese.

Osa baristakilpailua on myös esiintymistaito.

– Jos ottaa yhden harha-askeleen, menettää pisteen. Samoin, jos on yksi pisara pöydällä pyyhkimättä, kuvailee Freese.

Viime kuukaudet hän on viettänyt niukasti lämmitetyssä autotallissa San Franciscossa.

– Lähdin selvittämään, voisiko pikakahvista tehdä jollain keinoin tosi hyvää, koska se on todella pahaa useimmiten ja valmistetaan tosi huonosti. Minulla on startup-henkinen autotalli, pikakahvitehdas. Olen ollut siellä lokakuusta asti. Ostettiin parasta kahvia, kokeiltiin saisiko siitä hyvää kuivaamalla, ja vastaus on että kyllä.

"Suodainkahvi on iso asia kahvipiireissä"

– Kahvimarkkinat ovat isommat kuin Suomessa ja maku hieman kypsempi ja kehittyneempi. Tulossa on paljon uusia kahviloita.

Freese hakeutui San Franciscoon start-up-kulttuurin vuoksi. Myös kahviin liittyvää teknologiaa, kuten kahvinkeittimiä, kehitetään jatkuvasti.

– Kylmät kahvijuomat ja valmiiksi pakatut kahvit ovat pinnalla, niitä saa melkein joka ruokakaupasta. Hyvää kahvia halutaan useampien kuluttajien saataville, kertoo Freese.

Suodatinkahvi on kahvipiireissä tällä hetkellä iso asia maailmalla. Yhdysvalloissa erikoiskahvikulttuuri on paljolti tähän asti keskittynyt espressoon.

Kirkastetusta voista ja kookosöljystä tehty Bulletproof-kahvi on ponnahtanut maailmanlaajuiseen suosioon.

– Sillä saa nopeasti hyvän annoksen energiaa aamulla. Ei sellaisesta saa pahaa, missä on voita mukana, naurahtaa Freese.

Toinen trendi on pakurikäävän käyttäminen kahvissa. Yhdysvalloissa tällaista ei ole laajemmin havaittavissa.

– Yhdysvalloissa niillä on oma fanikulttuurinsa, ei niitä ehkä valtavirrassa näy kovin paljon. Itse en niistä kovin paljon välitä. Olen niitä testannut, mutta ei niitä voi maun takia juoda, Freese sanoo.

Kallen kahvivinkit

Miten sitten tehdä kotikeittiössä hyvää kahvia?

Hyvä kahvilaatu on kaiken a ja o. Kahvi on parhaimmillaan vain kuukauden vanhana paahdosta. Itse kannattaa jauhaa pavut, jos mahdollista. Puhtaat välineet ovat tärkeät ja mittasuhteiden kanssa kannattaa olla tarkka.

– Olen vähän nörtti ja punnitsen kahvin ja veden oikean suhteen saamiseksi, Freese naurahtaa.

Kuusi grammaa kahvia ja desilitra vettä on hyvä suhde. Tasainen kahvimitallinen per kuppi siis. Kahvi juodaan tuoreena, mutta hieman jäähtyneenä.