Hyppää sisältöön

Influenssa säilyy pinnoilla muutamia tunteja – kahvikupista virus ei tartu

Pesuaineet tappavat influenssavirukset tehokkaasti, mutta pesemättömiltä pinnoilta influenssa voi siirtyä ihmisestä toiseen. Käsien pesusta on siis syytä huolehtia.

Virusopin tutkija ei usko, että influenssa voisi säilyä hengissä kahvikupeissa, jotka on pesty ennen seuraavaa käyttöä. Kuva: Jukka Koski / Yle

Influenssaepidemia jyllää poikkeuksellisen rajuna ja on vienyt ihmisiä sairaalaan. Liikkeellä on runsaasti huhuja influenssaviruksen leviämisestä. Osa ihmisistä on alkanut vältellä kahviloita, sillä he pelkäävät viruksen leviävän kahvikuppien kautta.

Virusopin professori Ilkka Julkunen Turun yliopistosta rauhoittelee ihmisiä.

– Tutkittua tietoa ei ehkä ole, mutta pidän hyvin epätodennäköisenä sitä, että virus voisi levitä astioiden kautta, Julkunen sanoo.

Pidän hyvin epätodennäköisenä sitä, että virus voisi levitä astioiden kautta.

Ilkka Julkunen

Influenssavirus on vaipallinen virus. Kun virus lähtee solusta, se ottaa oman kuorensa päälle rasvaproteiinivaipan.

Aine, joka liuottaa rasvaa, riittää usein tuhoamaan myös viruksen. Siksi influenssavirukset tuhoutuvat yleensä hyvin, kun ne joutuvat pesuaineiden ja käsihuuhteiden vaikutuksen alaiseksi.

– Käytännössä astioiden pinnasta huuhtoutuu kaikki ylimääräinen aine ja sen mukana myös virukset tuhoutuvat.

Influenssavirus kuolee nopeammin kuin norovirus

Influenssavirukset eivät pysty elämään solujen ulkopuolella kovin pitkää aikaa. Virukset tuhoutuvat pinnoilla nopeasti, joten siitäkään syystä kahvikuppeja ei kannata pelätä.

Influenssavirus tuhoutuu helpommin kuin norovirus.

Ilkka Julkunen

Käsien pesua ei silti ole syytä unohtaa. Esimerkiksi ovenkahvoista, näppäimistöistä ja julkisista liikennevälineistä virukset siirtyvät helposti ihmiseltä toiselle.

– Arvellaan, että influenssavirukset voivat olla infektiivisiä muutaman tunnin myös pinnalta, johon ne ovat joutuneet. Ne tuhoutuvat huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi norovirus, joka voi säilyä pinnoilla jopa muutamia päiviä, Ilkka Julkunen sanoo.