Yliopisto: Lapin ammattikorkeakoulutus ei vaarassa

Lapin ammattikorkeakoulutusta ei heikennetä, vakuuttaa Lapin yliopisto. Lapin ammattikorkeakoulun rehtori Martti Lampela pelkää, että yliopiston päätösvalta ammattikorkeakoulussa uhkaa koulutusta erityisesti Meri-Lapissa. Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola pitää pelkoa turhana.

ammattikorkeakoulut
Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola
Raimo Torikka / Yle

Lampela esitti huolensa Ylen haastattelussa tiistaina.

– Pidän täysin turhana sitä, että Lapin yliopisto pyrkisi vaikuttamaan ammattikorkeakoulun sisäiseen kehittämiseen siten, että Meri-Lapissa koulutus olisi uhattuna. On myös yliopiston etu ja intressi, että sekä Lapin yliopisto että Lapin ammattikorkeakoulu pystyvät palvelemaan koko Lappia, ei pelkästään Meri-Lappia ja Rovaniemeä, Ylä-Kotola sanoo.

Lapin yliopisto haluaa itselleen enemmistön Lapin ammattikorkeakoulun osakkeista. Järjestely vaatii Rovaniemen kaupungin päättäjien hyväksymisen.

Ylä-Kotolan mukaan keskustelu on Lapissa keskittynyt liikaa ammattikorkeakoulun osakekauppaan.

– Osakekauppa on tärkeä, koska meillä ei ole aitoa korkeakoulukonsernia ilman yhteistä konsernin tilinpäätöksen omaavaa osaamiskeskittymää. Jotta korkeakoulu olisi juridisesti olemassa, niin tarvitaan tähän liittyvät omistusjärjestelyt, joita ollaan tekemässä myös Lappeenrannassa ja Tampereella ja jotka on jo toteutettu Novia-ammattikorkeakoulun osalta.

– Minusta huoli siitä, että omistusjärjestely uhkaisi Kemi-Torniossa annettavaa ammattikorkeakoulutusta on turha, koska ensinnäkin Lapin ammattikorkeakoululla ja Lapin yliopistolla on aika erityyppiset koulutusalat. Nyt tehtävän osaamiskeskittymän rakentamisen idea on juuri se, että yliopisto ja ammattikorkeakoulu voisivat palvella paremman Lappia sen kautta, että meillä ei ole päällekkäisyyksiä.

Lapin yliopistolla on esimerkiksi oikeustiedettä, yhteiskuntatiedettä, kasvatustiedettä ja taidealaa, ammattikorkeakoululla on vahvoina aloina terveyden, kaupan ja tekniikan alat.

Itsenäisyys säilyy

Vaikka Lapin yliopisto saisi 51 prosenttia Lapin Ammattikorkeakoulu Oy:stä, Ylä-Kotolan mukaan ammattikorkeakoulu säilyisi edelleen itsenäisenä.

– Ammattikorkeakoululla säilyy itsenäinen hallitus, oma johto ja päätösvalta. Yliopiston tavoite on tässä ainoastaan se, että Lappiin pystyttäisiin rakentamaan 11 000 opiskelijan osaamiskeskittymä, yliopisto ja ammattikorkeakoulu säilyisivät itsenäisinä oikeushenkilöinä, mutta omistusjärjestelyllä toteutettaisiin konsernirakenne, yliopiston rehtori sanoo.

Ylä-Kotola vakuuttaa myös, että ammattikorkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta saavat pitää edustajansa ammattikorkeakoulun hallituksessa myös omistusjärjestelyn jälkeen.

– Jo ammattikorkeakoululaki edellyttää sitä. Tämä seikka on minusta ihan kiistaton.