1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

NYT: Pentagon valmistelee sperman ja munasolujen pakastusta sotilaiden houkuttelemiseksi

Pentagonin tavoite on lisätä armeijauran houkuttelevuutta, mutta siemennesteen ja munasolujen pakastamiseen liittyy useita laillisia ja eettisiä ongelmia.

Yhdysvaltain armeijan laskuvarjojääkäri tulitti vihollisjoukkoja Ghaznin maakunnassa, eteläisessä Afganistanissa kesäkuussa 2012. Kuva: Kersantti Michael J. MacLeod / Yhdysvaltain armeija

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon haluaa lisätä sotilasuran houkuttelevuutta. Sanomalehti The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pentagon kaavailee ohjelmaa, jossa Pentagon maksaisi sotilaiden sperman ja munasolujen pakastamisen.

Puolustusministeri Ashton Carterin mukaan aloitteen tavoite on tehdä sotilasurasta entistä houkuttelevampi ja perheystävällisempi. Lisäksi aloitteen tavoite on rauhoittaa sotilasuraa miettiviä: he voivat edelleen saada lapsia, vaikka heidän sukuelimensä vaurioituisivat taisteluissa.

Satojen sotilaiden perhehaaveet silpoutuneet

The New York Timesin mukaan satojen Irakissa ja Afganistanissa palvelleiden sotilaiden sukuelimet ovat joko tuhoutuneet tai vaurioituneet esimerkiksi tienvarsipommien takia. Pentagonin tilastojen mukaan vuosina 2001–2013 lähes 1 370 Afganistanissa tai Irakissa palvelutta sotilasta sai vammoja sukupuolielimiinsä.

Lähes kaikki sotilaat olivat alle 35-vuotiaita. Tiedot sisältävät vain miessotilaat.

Naiset puolestaan lopettavat sotilasuransa usein 20–30-vuotiaina, kun he saavat ensimmäisen lapsensa. Puolustusministeri Carterin mukaan munasolujen pakastaminen mahdollistaa naisten ulkomaanpalveluksen jatkamisen lykkäämällä perheen perustamista.

Puolustusministerin suunnitelma vie Pentagonin etulinjaan, sillä vain muutamat yritykset tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuutta pakastaa spermaa tai munasoluja. Esimerkiksi Facebook houkuttelee uusia naispuolisia työntekijöitä tarjoamalla mahdollisuutta pakastaa munasolut yhtiön kustannuksella.

Ei ihan sama kuin päivällisen pakastaminen

Pentagonin aloite sisältää kuitenkin monia laillisia ja eettisiä ongelmia. Munasolujen ja sperman pakastaminen ei ole sama asia kuin päivällisen säilöminen, vertaa bioetiikan professori Arthur Caplan New Yorkin yliopistosta.

– Mitä tapahtuu, jos kuolet. Saako vaimosi käyttää spermaasi? Mitä jos äitisi haluaa lapsenlapsia, mutta vaimosi ei. Saako spermaasi luovuttaa sijaiskohtua varten? Jos mielenterveytesi pettää, saako spermaasi käyttää? Entä jos yritys menee konkurssiin, professori Caplan luettelee mahdollisia ongelmia.

Caplanin mukaan munasolujen pakastamiseen liittyvät ongelmat ovat vasta nousseet keskusteluun ja ne voivat olla hankalampia ratkaista kuin sperman pakastaminen. Munasolujen pakastaminen on ollut keskutelussa vasta viitisen vuotta; spermaa on pakastettu vuosikymmeniä.

Yksi keskeinen kysymys on se, että munasolun hedelmöittäminen ei aina onnistu.

– Jos munasolusi ei hedelmöity, asia selviää sinulle vasta, kun olet 39, Caplan sanoo.