1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

OP:lta miljarditulos – Osuustoiminta "jatkossakin perustamme"

Vakuutustuotot, leveämmät lainamarginaalit sekä rahasto- ja maksuliikenteen palkkiot toivat OP-ryhmään lisää rahaa, kun korkotaso oli matala.

Kuva: Aku Häyrynen / Lehtikuva

OP ylsi viime vuonna ennätystulokseensa, 1,1 miljardiin euroon ennen veroja. Pankkiryhmän edellinen ennätystulos 1,05 miljardia on vuodelta 2007.

Sekä vahinkovakuuttamisen että pankkitoiminnan tulokset kasvoivat toistakymmentä prosenttia.

Tuottojen merkittävin tekijä eli korkokate valahti vuoden viimeisellä neljänneksellä lähes neljä prosenttia vuodentakaisesta. Matala korkotaso rasitti ja rasittaa jatkossakin korkokatteita, mutta toisaalta ei tarvitse huolehtia siitä, etteivät velalliset kykenisi maksamaan pankille lainojaan. Koko viime vuoden tilinpäätöksessä pankkitoiminnan korkokate kasvoi, kun luottokanta ja marginaalitasot nousivat.

OP-ryhmä ansaitsi aiempaa enemmän palkkiotuotoilla, mikä johtuu OP:n mukaan suuremmasta asiakasmäärästä ja asiakkuuksien keskittymisestä.

Tämä näkyy varallisuudenhoidon, vahinkovakuutuksen, rahastoiden ja maksuliikenteen palkkioiden kasvuna. OP:n mukaan vaikkapa maksuliikenteeseen ei ole tehty merkittäviä hinnankorotuksia eikä rahastojen hintoja ole korotettu, mutta esimerkiksi rahastojen hallinnointipalkkiot viime vuonna 20 prosenttia hoidettavien rahamäärien mukana.

Vuonna 2014 OP:n tulos ennen veroja oli 915 miljoonaa euroa.

– Olemme OP-ryhmässä panostaneet tulevaisuudenkuvamme kirkastamiseen. Osuustoiminnallisuus on jatkossakin strateginen perustamme, kommentoi pääjohtaja Reijo Karhinen tiedotteessa.

Karhinen on viime aikoina voimakkaasti puolustanut asiakkaiden bonus-järjestelmää osuustoiminnan ytimenä. Vakuutusyhtiö If on kannellut pankkipalvelut ja vakuutukset yhdistävästä bonus-systeemistä kilpailuviranomaisille.

Tulostiedotteessa OP:n Karhinen myös kommentoi, että "vähiten tarvitsemme nyt vastakkainasettelua" ja että "tässä hetkessä kaipaamme eniten uudistumisen ja luottamuksen ilmapiiriä".