1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolmen klovnin keikka ilahdutti: Näin 85-vuotias Eero innostui laulamaan

Hämeenlinnassa koulutettiin viime syksynä 11 senioriklovnia. Nyt keikkaa riittää: takana on jo yli 20 yksityisvierailua ikäihmisten kodeissa. Näin sujui senioriklovnien vierailu 85-vuotiaan Eero Honkimaan kotona Hämeenlinnassa.

Senioriklovni halaa ikäihmistä
Hämeenlinnassa senioriklovnit ovat ehtineet piristää jo usean ikäihmisen päivää. Klovneilla on ollut yli parikymmentä yksityisvierailua ikääntyneiden kodeissa ja lisäksi muutama yhteisesiintyminen. Katso miten sujui vierailu 85-vuotiaan Eero Honkimaan luona. Eerolta muuten aika rohkeaa kommentointia noin kohdassa 0:42 - ja klovnien jo lähdettyä vielä herkkä serenadi, joka sai toimittajankin polvilleen.

Kolme naista istuu peilin ääressä. Nenään ja poskiin vähän punaa, huuliin myös, jopa liioitellusti. Sitten maalataan ripset. Ne ovat näyttävät. Vielä hattu päähän viimeisenä silauksena ja liikkeelle. Senioriklovnit ovat valmiina keikalle.

Elle Nitron, Sennin ja Voimalihas Hiekkasen maskien takaa löytyvät Ritva Tähti, Senja Jokinen ja Marketta Hyytiäinen. Kolmikko pakkautuu iloisen hälinän saattelemana vihreän Berlingon kyytiin. Matka Kumppanuustalolta Palokunnankadulle ei ole pitkä. Matkaa tärkeämpää onkin määränpää.

Matkan päätepisteessä odottaa 85-vuotias Eero Honkimaa. Hän on pyytänyt senioriklovnit kylään.

Sipaisu väriä elämään! Kuva: Tiina Kokko / Yle

Kun hämeenlinnalaiset senioriklovnit tulevat ikäihmisen luokse vierailulle, heitä on yleensä kaksi. Mukana on myös joku projektin vetäjistä. Senioriklovneria on Hämeenlinnassa osa Suomen Setlementtiliiton (siirryt toiseen palveluun) koordinoimaa Yhdessä mukana -projektia.

Syksyllä senioriklovnerian saloihin sai opastuksen 11 innokasta senioria. Tavoitteena on tavoittaa klovnerian avulla yksinäisiä ikäihmisiä.

Elle Nitro alias Ritva Tähti sanoo olleensa heti valmis senioriklovniksi, kun sai tietää toiminnasta.

– En tiedä mistä se johtuu, mutta mä olin todella heti valmis ilmoittautumaan.

Kuin iloinen tuulenpyörre

Nyt kolmikko on jo saapunut Eero Honkimaan ovelle. Koputus, ovi avataan, iloiset senioriklovnit tupsahtavat sisälle kuin iloinen tuulenpyörre.

Voimalihas on virittänyt huuliharppunsa ja Elle nappaa Eeron tanssiin. Sitten seuraa jutustelua, taikoja, jongleerausta, "juhannuskeinu" ja läksiäisiksi vielä paperista taidolla taiteltu sininen ruusu.

Senni Toivonkylän Onnelantieltä antaa Eerolle paperisen ruusun ja lukee vielä muutaman sanan. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Sitten sanotaan hei ja toivotaan, että nähdään vielä.

Kun klovnit ovat lähteneet, Eero Honkimaa puhkeaa lauluun.

– Niin minä neitonen sinulle laulan...

Kyllä, Honkimaa myöntää, että vierailua on odotettu. Miehen päivät kuluvat yleensä pikkuhiljaa, yksi kerrallaan.

– Ei parhaanakaan päivänä mene kahta, nauraa Honkimaa.

Helmikuussa senioriklovneja koulutetaan Hämeenlinnassa lisää. Kurssi on täynnä, joten seuraavien senioriklovniksi mielivien on odotettava mahdollista kolmatta koulutusta.