Kreikka yleislakossa Syriza-hallitusta vastaan

Ateena on tänään tiukassa poliisivartioinnissa mahdollisten levottomuuksien takia. Kaupungissa voi puhjeta levottomuuksia, kun ammattiliitot protestoivat hallituksen aikeita leikata eläkkeitä.

Ulkomaat
Laivoja Pireuksen satamassa Ateenan edustalla yleislakon aikana 4. helmikuuta.
Laivoja Pireuksen satamassa Ateenan edustalla yleislakon aikana 4. helmikuuta.Angelos Tzortzinis / AFP

Kreikan suurimmat ammattijärjestöt järjestävät tänään torstaina vuorokauden mittaisen yleislakon hallituksen säästösuunnitelmia vastaan.

Maan julkinen liikenne on lähes pysähdyksissä, koulut, apteekit ja oikeuslaitoksen virastot ovat kiinni, ja sairaalat toimivat minimimiehityksellä. Ateenan keskustassa aiotaan järjestää suuri mielenosoitus.

Liittojen vastarinta suuntautuu äärivasemmistolaisen Syriza-puolueen johtaman hallituksen suunnittelemaan eläkeuudistukseen. Uudistuksen vastustajien mukaan se saattaisi viedä eräiltä ihmisiltä jopa kaksi kolmannesta heidän eläketulostaan. Kreikkalaisten eläkkeitä on leikattu peräti 11 kertaa vuoden 2010 jälkeen.

Hallitus lupaa korvata eläkeleikkauksen sosiaaliturvaa parantamalla.

Kreikalle kolmannen lainapaketin myöntäneet avustajamaat ovat vaatineet mm. 1,8 miljardin euron leikkausta maan eläkemenoihin.

Alexis Tsiprasin johtama Syriza-puolue vastusti oppositiossa ollessaan kiivaasti talousleikkauksia. Kun puolue noin vuosi sitten nousi valtaan, on se joutunut tekemään jyrkän käännöksen politiikassaan, jotta maa saisi kipeästi tarvitsemaansa lainaa.

Ulkomaisten lainoittajien edustajat saapuivat Ateenaan alkuviikosta tarkistamaan Kreikan lupaamien talousuudistusten etenemistä.

Lähteet: Reuters, AP