1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjola Pankki

Pohjolan Osuuspankki: matkailun hyvät näkymät tuovat työpaikkoja

Pohjolan Osuuspankki on tyytyväinen viime vuoden tulokseensa. Pankin liikevoitto vuoden 2015 aikana oli 18,5 miljoonaa euroa. Pankin mukaan matkailun näkymät ovat tällä hetkellä lapissa erittäin hyvät, mikä antaa viitteitä työllisyyden paranemisesta kuluvana vuonna.

Pohjola Pankki
Osuuspankin infotiski
Pertti Huotari / Yle

Pohjolan Osuuspankin mukaan Lappin on menestynyt viime vuosina suhteellisen hyvin verrattuna moneen vientiteollisuudesta riippuvaiseen maakuntaan Suomessa. Matkailun positiivisten näkymien lisäksi toinen seurattava toimiala on metsätalous, joka on nousemassa perinteisenä, työllistävänä toimialana.

Pankin toimitusjohtaja Keijo Posio pitää huolestuttavimpana talouden epävarmuustekijänä tällä hetkellä työmarkkinaratkaisun syntymistä.

Pankin liikevoitto vuoden 2015 aikana oli 18,5 miljoonaa euroa. Pohjolan Osuuspankin omistaja-asiakkaiden määrä kasvoi jo lähes 40 000 omistajaan. Pohjolan Osuuspankin maksamat edut omistaja-asiakkaille olivat vuoden 2015 aikana 3,9 miljoonaa euroa. Etuja asiakkaat saavat sekä bonusten että tuotto- ja lisäosuuskorkojen kautta.

Erityisen tyytyväinen Keijo Posio sanoo olevansa yrityskonttorin asiantuntijapalveluiden kysynnän kasvusta. Palkkiotuotot kasvoivat vuoden aikana 6,9 prosenttia ja korkokate 5,9 prosenttia.

Luotot kasvoivat, riskit pieniä

Pankin mukaan omakotitalojen rakentamisvauhti on hiljentynyt merkittävästi huippuvuosista. Kerrostaloasuntojen rakentaminen Rovaniemellä jatkuu kuitenkin hyvää vauhtia. Asuntokauppa vilkastui loppuvuonna 2015 ja asuntoluottojen kanta pankissa kasvoi yli 4 prosenttia.

Omasta taseesta annetut luotot vuoden 2015 lopussa olivat 850 miljoonaa, missä kasvua oli 3,2 prosenttia. Pohjolan Osuuspankin velat yleisölle ja julkisyhteisölle olivat vuoden 2015 lopussa 804 miljoonaa. Talletuskasvu oli 5,1 prosenttia.

Vuoden 2015 lopussa päättynyt tuotto-osuus anti sujui suunnitelmien mukaisesti ja omistaja-asiakkaat sijoittivat siihen yhteensä noin 31 miljoonaa euroa.

Pankki kertoo riskiasemaa kuvaavien tunnuslukujen säilyineen hyvällä tasolla, yli 90 päivää erääntyneinä olleet ja nollakorkoiset saatavat olivat vain 0,09 prosenttia luotto- ja takauskannasta. Pankin vakavaraisuus vuoden lopussa oli 34 prosenttia.

Lue seuraavaksi