1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Täytettyjen eläinten myynti netissä etenee käräjille – "En muista aikaisempia tapauksia"

Täytettyjen eläinten myynnistä Kaavilla on nostettu syyte yhtä henkilöä vastaan. Häntä syytetään luonnonsuojelurikkomuksesta ja metsästylain säännösten rikkomisesta. Kyse on harvinaislaatuisesta tapauksesta, jossa Kaavilla koulukäytöstä poistettuja täytettyjä ja rauhoitettuja eläimiä pantiin myyntiin internetissä.

Kotimaan uutiset
Täytettyjä nisäkkäitä, etualalla näätä
Heikki Rönty / Yle

Poikkeuksellinen, täytettyjen ja rauhoitettujen eläinten myyntijuttu etenee Pohjois-Savon käräjäoikeuteen. Itä-Suomen syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniö kertoo, että syyte on nostettu yhtä henkilöä vastaan.

Tapaus sai alkunsa, kun poliisi sai ilmoituksen, että netissä kaupitellaan täytettyjä lintuja ja nisäkkäitä. Valtaosa eläimistä on Suomessa rauhoitettuja. Tutkinnassa poliisi takavarikoi 44 täytettyä eläintä.

Tutkinnassa poliisi on kuullut kahta henkilöä, joista toinen joutuu syytteeseen. Ylisirniön mukaan kyse on luonnonsuojelurikkomuksesta ja metsästyslain säännösten rikkomisesta, joista voidaan tuomita sakkorangaistukseen. Kaupitellut eläimet ovat olleet aiemmin Kaavilla koulukäytössä.

Ylisirniön mukaan kyse on harvinaislaatuisesta tapauksesta.

– Aika harvakseltaan tulee vastaan raja-asemilla tai lentokentän tullissa suojeltuja eläimiä tai niiden osia. En muista aikaisempia tällaisia tapauksia, että olisi ollut kaupan kotoperäisiä, suojeltuja eläimiä.

Tapauksen etenemisestä syytteeseen kertoi ensimmäisenä Koillis-Savo-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Viime vuosina suurta huomiota on saanut tapaus, jossa mies oli kerännyt tuhansia linnunmunia. Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi närpiöläismiehen vuoden ehdolliseen vankeuteen ja maksamaan 250 000 euron korvaukset. Tuomio tuli muun muassa luonnonsuojelurikoksesta.

Lue seuraavaksi