Poliisi yrittää estää välikohtaukset Kölnin karnevaaleissa – turvapisteet naisten avuksi

Uudenvuodenyön rikosaallosta toipuva Köln pyrkii viettämään vuosittaista karnevaaliriehaa entiseen tapaan. Kaupunki on täynnä poliiseja, valvontakameroita ja turvapisteitä naisille, jotta luottamus poliisiin palautuisi.

Ulkomaat
Poliisit neuvoivat karnevaalijuhlijaa Kölnin päärautatieasemalla torstaina 4. helmikuuta.
Poliisit neuvoivat karnevaalijuhlijaa Kölnin päärautatieasemalla torstaina 4. helmikuuta.Oliver Berg / EPA

KölnKölnin poliisi on varustautunut kaupungin karnevaaliaikaan mittavilla turvatoimenpiteillä, jotta uudenvuodenyön virheet eivät toistuisi.

Satoja vuosia vanha perinne alkaa torstaina, jolloin vuorossa on naisten karnevaalipäivä Weibersfastnacht. Tuolloin naiset saattavat leikata miehiltä solmioita ja antaa pusun, mutta kaikki tapahtuu naisten ehdoilla.

Karnevaaleja valvoo tänä vuonna kaikkiaan 2000 poliisia. Se on kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Lisävahvistusta kaduille on saatu määräämällä poliisikoulun oppilaita partiointitehtäviin.

Poliisilla on myös käytössään liikkuvia valvontakamerayksiöitä. Keskustan pimeitä nurkkia aiotaan valaista pimeän tultua.

Naisille on järjestetty myös ympäri kaupunkia turvapisteitä, joista he voivat hakea apua mahdollisesti uhkaavassa tilanteessa.

Oppia uudenvuodenyöstä

Kölnin kaupunkiin on perustettu useita naisten turvapisteitä, joista naiset voivat hakea apua karnevaalin aikaan. Turvapiste Kölnin katedraalin edustalla.
Kölnin kaupunkiin on perustettu useita naisten turvapisteitä, joista naiset voivat hakea apua karnevaalin aikaan.Oliver Berg / EPA

Poliisille on tehty ainakin 766 ilmoitusta uudenvuoden joukkorikoksista Kölnin tuomiokirkon ja rautatieaseman välisellä aukiolla.

Puolet ilmoituksista koskee seksuaalista häirintää, kähmintää tai jopa raiskauksia. Loput rikoksista olivat varkauksia tai ryöstöjä.

Suurin osa epäillyistä rikoksentekijöistä on maahanmuuttajia Pohjois-Afrikasta.

– En käytä tietoisesti heistä sanaa turvapaikanhakija, koska he eivät ole paenneet sotaa, eivätkä he ole poliittisesti vainottuja, Saksan rikospoliisiliiton varapuheenjohtaja Sebastian Fiedler sanoo Ylelle.

Suurin osa epäillyistä rikoksentekijöistä on ollut Euroopassa pidempään. Monet heistä ovat saapuneet Saksaan muista Euroopan maista kuten Ranskasta.

Uudenvuodenyön tutkinta takkuaa

Yli 130 rikospoliisia yrittää parhaillaan selvittää, mitä Kölnissä oikein tapahtui uutena vuotena.

Tämä johtaa siihen, että ihmisille tulee turvaton olo. Osa kansalaisista varustautuu ostamalla esimerkiksi pippurisumutetta.

rikospoliisi Sebastian Fiedler

Poliisitutkinta on kuitenkin vaikeaa monesta syystä.

Tapahtumapaikalla oli hämärää, eikä valvontakameroista saa hyvää kuvaa tekijöistä.

Moni rikosten uhreista teki ilmoituksen poliisille vasta monta päivää tapahtumien jälkeen, joten heidän on vaikea muistaa yksityiskohtia tekijöistä.

Kölnin poliisilaitos on saanut vahvistusta muista kaupungeista.

Kölnin tapahtumat myös opettavat

Saksalaispoliitikot ovat ryhtyneet Kölnin tapahtumien jälkeen kuuntelemaan poliisien huolia entistä herkemmin, Saksan rikospoliisiliiton Sebastian Fiedler uskoo.

Hänen mielestään oikeistopopulistit ovat kuitenkin päässeet käyttämään tilannetta hyväkseen maalaamalla uhkakuvia ulkomaalaistaustaisista ihmisistä.

− Tämä johtaa siihen, että ihmisille tulee turvaton olo. Osa kansalaisista varustautuu ostamalla esimerkiksi pippurisumutetta, rikospoliisi Sebastian Fiedler sanoo.

Fiedler vastustaa jyrkästi oman käden oikeutta. Hän vaatii lisää resursseja poliisille, jotta se kykenisi saamaan takaisin menetetyn luottamuksensa.