Professori ja EU-poliitikko: Kemikaalit laskevat ihmisen älykkyyttä

Sirpa Pietikäinen on huolissaan kemikaalien vaikutuksesta ihmisiin. Hänen mukaansa kokonaisvaikutus kasvaa viikkojen ja vuosien saatossa. Professori ja lääkäri Jorma Toppari nostaa esille PCB-yhdisteet, joilla on vaikutusta kehittyviin aivoihin.

terveys
Meikkisiveltimiä purkissa
Anna Sirén / Yle

Sirpa Pietikäisen mielestä yksittäinen kansalainen tuntee aika huonosti kemikaalikuormansa. Itse Pietikäinen on ollut pitkään työskentelemässä kemikaalikuorman ja niiden liukenevuuksien kanssa.

– Siinä tulee ensin suorat kemikaalivaikutukset, kuten erilaiset allergiat ja ärsytykset. Yliannostuksista saattaa tulla suoria sairauksia. Sitten on kemikaalien syöpävaikutukset, joista tutkimusta kertyy aika hitaasti. Lisäksi on hormonihäiritsijät, joista meillä on näyttöä yli kahdeltakymmeneltä vuodelta, mutta toimenpiteitä on tehty aika vähän.

– Kyse on siitä, että ne vaikuttavat ihmisen kehitysjärjestelmään. Eli kun hormonia häiritsevää kemikaalia tulee äidille, se vaikuttaa sikiön kehittymiseen. Sekä lapsen kolmeen ensimmäiseen kehitysvuoteen, siihenkin kuinka insuliinin eritys kehittyy. Siellä on monia hormonihäiritsijöitä, jotka laskevat ihmisen älykkyyttä, summa Pietikäinen.

"On olemassa kemikaaleja, joilla on suora vaikutus hermosoluihin ja -kudoksiin"

Professori ja lääkäri Jorma Topparin mukaan monet kemikaalit on luokiteltu, jos ne aiheuttavat syöpää tai kehityshäiriöitä.

– Mitä tulee älykkyyteen ja kemikaaleihin, niin on olemassa kemikaaleja, joilla on suora vaikutus hermosoluihin ja -kudoksiin, kuten elohopea. Sen altistusta on pyritty vähentämään, mutta edelleenkin sitä tulee esimerkiksi tonnikalasta. Ei kaikista, mutta ei voida tarkentaa mistä tonnikalasta se tulee.

On olemassa kemikaaleja, joilla on suora vaikutus hermosoluihin ja- kudoksiin, kuten elohopea.

Jorma Toppari.

– On paljon kemikaaleja, jotka vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan ja kilpirauhasen hormonin vaikutukseen, jos kilparauhastoimintaa häiritään kehittyvissä aivoissa, niin sillä on suora vaikutus älykkyysosamäärään, sanoo Jorma Toppari.

Toppari puhuu PCB-yhdisteistä, jotka on kielletty jo 1970-luvulla. Niiden pysyvyyden takia meillä on PCB:tä edelleen ympäristössä.

– Määrä on toki vähentynyt, mutta PCB on polykloorattu yhdiste, joka kiellettin, mutta tilalle tulivat polyprominoidut yhdisteet, joilla näyttää kuitenkin olevan samalaisia haittavaikutuksia.

Päivittäinen kemikaalicocktail kasvaa isoksi

Kyse ei ole Pietikäisen mukaan mukaan siitä, että altistuu hetkellisesti jollekin tietylle kemikaalille. Kokonaisvaikutus kasvaa viikkojen ja vuosien saatossa.

Eli kaikennäköstä tulee siis saatua esimerkiksi jauhenlihapakkauksesta, hammastahnasta ja kauneusvoiteista.

Sirpa Pietikäinen.

– Jos puolestani saan päivittäin vaikka neljänkymmenen vuoden ajan 20–40 erilaista kemikaalia, kokonaisvaikutus on iso.

– Kyllä minä ja aika moni muukin käyttää muoviastioita, kosmetiikkaa, pesee hiuksensa ja käyttää hoitoainetta, jolloin päivittäinen kemikaalicocktail tulee päivittäin hyvin suureksi. Uusimpien tutkimusten saatossa ne nousevat aivan liian korkealle, sanoo Pietikäinen.

Uudet testatutkin kemikaalit ovat ongelma, koska ei ole tietoa pitkäaikaisvaikutuksesta hormonihäiritsijöiden osalta.

– Niistä tiedetään liian vähän, ei ole olemassa riskirajoja hormonihäiritsijöiden suhteen ja turvallisuurajat ovat aivan liian ylhäällä. Eli kaikennäköistä tulee siis saatua esimerkiksi jauhenlihapakkauksesta, hammastahnasta ja kauneusvoiteista.

Sama koskee Pietikäisen mukaan 3D-tulostuksia.

– 3D-tulostaminen on juuri ekologisuuden vuoksi hyvästä, mutta teollisen prosessin haitat on tiedostettava. Niitä on ehditty jo tutkia, niissä on aikamoinen cocktail kaikkea.