Koe uusi yle.fi

Euroopan investointipankki rahoittaa Suomea ennätyssummilla – Finavialle 230 miljoonan laina

Euroopan investointipankki EIP tuki viime vuonna suomalaishankkeita yli 1,6 miljardien euron lainoituksella. Aiempina vuosina määrä on ollut miljardin luokkaa. Pankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori toteaa, että Suomi on avun erityisen tarpeessa surkean taloustilanteensa vuoksi.

politiikka
Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori, varapääjohtaja, Euroopan investointipankkiRoni Rekomaa / Lehtikuva

Lentokenttäyhtiö Finavia sai tänään Euroopan investointipankilta (EIP) 230 miljoonan pitkäaikaisen lainan Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennusta varten.

– Se on hyvin tyypillinen lainoituskohde. Me lainoitamme ennen kaikkea isoja, talouskasvuun ja työllisyyteen vaikuttavia projekteja, sanoo EIP:n varapääjohtaja Jan Vapaavuori Ylelle.

Suomi on muutenkin ollut EIP:n sydäntä lähellä. Viime vuoden lainoitusmäärä Suomeen on kaikkien aikojen suurin, yli 1,6 miljardia euroa.

Vapaavuori totesi Suomen tilanteen näyttävät Luxemburgin näkökulmasta "ihan yhtä huonolta kuin Suomestakin käsin".

– Tämänkin vuoden kasvuennusteet on koko Euroopan toiseksi huonoimmat Kreikan jälkeen. Silloin Euroopan investointipankin tehtävä on olla osaltaan tukemassa niitä jäsenmaita, joissa menee erityisen huonosti, Vapaavuori sanoi.

Maailman suurin kansainvälinen rahoituslaitos

Vapaavuori vieraili Helsingissä esittelemässä EIP:n toimintaa. Hän muistutti, että kyseessä on maailman ylivoimaisesti suurin kansainvälinen rahoituslaitos, joka viime vuonna lainoitti eri yrityksiä ja hankkeita yli 84 miljardilla eurolla. Tunnetumman Maailmanpankin lainamäärät jäävät kauas taakse.

EIP ei tavoittele voittoa, vaan tukee rahoituksellaan Euroopan kasvua ja työllisyyttä sekä EU:n erilaisia poliittisia tavoitteita.

Vapaavuori totesi, että eurooppalaista taloutta vaivaa investointien puute, vaikka halvasta rahasta ei ole Euroopan keskuspankin elvytystoimien jäljiltä pulaa.

Investoinnit eivät lähde liikkeelle, koska yleinen luottamus talouteen ja riskinottohalu ovat kokeneet viime vuosina kovia, Vapaavuori arvio.

EIP on päättänyt vastata haasteeseen erityisellä strategisten investointien rahastollaan, joka ohjaa noin neljänneksen EIP:n lainoista korkeamman riskin kohteisiin.

Vapaavuori vaitelias paluusta politiikkaan

Jan Vapaavuori aloitti varapääjohtajana EIP:ssa viime syksynä. Hänen mahdollisella paluullaan Suomen politiikkaan on silti ehditty jo spekuloida.

Vapaavuori itse vastaa kysymykseen äärimmäisen varovasti.

– Toistaiseksi viihdyn hyvin. Katsotaan päivä kerrallaan.

Harkitsetteko kokoomuksen puheenjohtajakisaan lähtemistä jo tänä kesänä?

– Jokaiseen asiaan otetaan kantaa sitten, kun ne ovat ajankohtaisia. Se ei ole nyt ajankohtainen asia.