Miljoonat odottavat virkatilillä: Unohtivatko puhelinosakkaat omistuksensa Helsingissä?

Helsingin puhelinyhdistyksen omistajien rahatalletuksia on edelleen nostamatta jopa kolme miljoonaa euroa. Rahat on talletettu Etelä-Suomen aluehallintoviraston tilille, josta niitä voi hakea vielä elokuun alkuun asti.

talous
Seinällä oleva lankapuhelin.
Ericsson Dialog oli varsin yleinen puhelin monessa kodissa.Olli Koski / Yle

Helsingin puhelinyhdistyksen entisten omistajien rahatalletuksia on edelleen lunastamatta jopa kolme miljoonaa euroa. Rahat on talletettu Etelä-Suomen aluehallintoviraston virkatilille, josta niitä voi hakea vielä tämän vuoden elokuun alkuun asti.

Kyse on Helsingin puhelinyhdistyksen osuustodistuksista, joista sai aikanaan vastikkeeksi Elisan osakkeita. Rahat ovat peräisin lunastamatta jääneistä osakkeista.

– Ihmiset ovat unohtaneet, että heillä on osakkeita tai sitten on kuolinpesiä, jotka eivät tiedä osakkeista, kertoo ylitarkastaja Timo Korhonen aluehallintovirastosta.

Jos rahatalletuksia jää lunastamatta voi Elisa hakea rahoja itselleen. Jos näin ei käy siirtyvät varat valtiolle.

Satasen euroja.
Jyrki Lyytikkä / Yle

– Yritykset muistavat kiitettävästi hakea lunastamattomat rahat. Niitä ei niin vain unohdeta, sanoo Korhonen.

Nokialle 35 miljoonaa

Aluehallintoviraston tileillä vanhenee eri yritysten osakkeenomistajien rahoja kuukausittain. Suurimman potin korjasi Nokia muutama vuosi sitten, sillä lunastamatta jäi noin 35 miljoonaa euroa omistajien rahoja.

– Vanhoistakin osakkeista voi saada rahaa. Esimerkiksi yksi Nokian kumitehtaan osake 1930-luvulta oli kerryttänyt arvoa 64-kertaiseksi, muistaa Korhonen.

Iso potti ropsahti kymmenkunta vuotta sitten Nordealle. Syynä oli KOP:n ja SYP:n pankkifuusio vuonna 1995, jolloin syntyi Merita ja siitä aikanaan Nordea. Lunastamattomia osakkeita oli Korhosen sanoin hirmuisesti.

Elisan omistajien rahatalletukset jäävät Korhosen arvion mukaan viimeiseksi suureksi potiksi virkatilillä. Syynä on osakekirjat hävisivät vuosituhanteen vaihteessa ja arvo-osuusjärjestelmä muuttui tyystin.