yle.fi-etusivu

Finnair harkitsee kotimaanlentojen karsimista, syynä henkilöstön väsyminen

Finnair on perunut tänä talvena kymmeniä osakkuusyhtiö Norran operoimia kotimaan lentoja henkilökunnan sairaustapausten vuoksi. Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen mukaan syynä on Norran yleistä tasoa heikommat työehdot, jotka eivät anna mahdollisuutta riittävään lepoon.

talous
Finnairin lentokone.
Sven Hoppe / EPA

Finnair on tänä talvena joutunut perumaan runsaasti kotimaan lentoja sairauspoissaolojen vuoksi. Pelkästään tammi-helmikuun aikana edestakaisia lentoja on peruttu 70. Finnairin mukaan syynä on pääasiassa ollut miehistöpula, mutta myös sää ja tekniset viat ovat vaivanneet.

Peruutuksia on tähän mennessä tullut Kokkolan, Vaasan, Joensuun, Kuopion, Maarianhaminan, Kemin, Oulun ja Turun reiteillä. Finnairin kotimaan lennot hoitaa osakkuusyhtiö Norra.

Finnairin viestinnän johtaja Päivyt Tallqvist ei halua kommentoida tarkempia syitä sairaustapauksille. Hänen mukaansa asiaa käsitellään parhaillaan ja päätöksistä kerrotaan ensi viikon alussa.

Yksi vaihtoehto on, että helmi-maaliskuussa Finnairin henkilöstöä käytetään paikkaamaan Norran henkilöstövajetta. Mikäli tämä ei onnistu, on toisena vaihtoehtona karsia osa lentovuoroista. Jos lentoja perutaan, lupaa Finnair tiedottaa niistä suoraan lentoja ostaneille asiakkaille.

"Työehtosopimusta kehitettävä"

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Juha Kuurne kuvailee peruttujen lentojen määrää erittäin suureksi. Hänelle sairauspoissaolot eivät tulleet yllätyksenä.

– Varmasti tämä flunssa-aalto on vaikuttanut siihen jollain tavalla, mutta kyllä näistä jaksamiseen liittyvistä ongelmista on puhuttu työnantajapuolelle jo aiemmin.

Norran työntekijät tekevät töitä työehtosopimuksella, jonka on sopinut ammattiliitto Pro. Kuurneen mukaan Pron sopimat lepoajat ovat alalla yleisesti käytettävää työehtosopimusta heikommat, koska ne pohjautuvat viranomaismääräyksiin.

– Olemme saaneet syksyn aikana palautetta, että ihmiset eivät yksinkertaisesti jaksa tehdä töitä näillä työehdoilla. Tämän seurauksena työntekijöitä on jäänyt pitkille sairauslomille.

Norran työehtosopimus päättyy elokuussa. Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen tavoitteena on osallistua uuden sopimuksen neuvotteluihin, sillä suurin osa Norran työntekijöistä kuuluu heidän liittoonsa.

– Toivon, että tätä työehtosopimusta kehitettäisiin jatkossa siten, että se mahdollistaisi työssä jaksamisen ja työn tekemisen, ilman että ihmiset palavat loppuun.

Kuurneen tietojen mukaan Norralla on tarpeeseen nähden liian vähän työntekijöitä. Yhtiön varamiesjärjestelmässä on luotettu siihen, että työntekijät lähtevät säännöllisesti töihin vapaapäiviltään.