Mitä hyötyä Schengenin sopimuksesta on? Kahdeksan kysymystä Schengenistä

Pakolaiskriisi, sen myötä paikoitellen kiristyneet rajatarkastukset ja äänenpainot luovat paineita Schengenin sopimukselle. EU-komissiolle sopimus edustaa kaikkea EU:n tuomaa hyvää. Kritisoijien mielestä sopimus esimerkiksi mahdollistaa hallitsemattoman maahanmuuton.

EU:n lippu liehuu tuulessa Schengen-sopimuksen muistomerkin yläpuolella 1. helmikuuta 2016. Kuva: Julien Warnand / EPA

Mitä vapaa liikkuvuus tarkoittaa?

Schengenin sopimuksen mahdollistama vapaa liikkuminen Euroopan unionin alueella tarkoittaa sitä, ettei yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla ole rajatarkastuksia. Vaikkei rajatarkastuksia ole, on matkustajalla syytä olla mukanaan voimassaoleva passi tai henkilökortti. Ihmisten vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionin neljästä perusvapaudesta. Muut kolme EU:n perusvapautta ovat tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus.

Laajemmin vapaa liikkuvuus EU:ssa tarkoittaa sitä, että jokaisella EU-maan kansalaisella on oikeus asua, työskennellä tai opiskella toisessa EU-maassa. Myös sosiaalietuuksien ja verotukseen liittyvien etujen on oltava samat kaikille kyseisessä EU-maassa asuville. Toiseen EU-maahan ei tosin voi muuttaa vain mahdollisesti parempien sosiaalietuuksien toivossa, sillä yhden EU-maan kansalainen ei voi heittäytyä pelkästään toisen EU-maan sosiaaliturvajärjestelmän varaan.

Euroopan passintarkastukset koskisivat myös risteilyä Tallinnaan tai Tukholmaan

Vapaan kulun Schengen-sopimus muuttui ihanteesta ongelmaksi

EU haluaa nopeasti liikuteltavat joukot rajoilleen – "Schengen ei toimi kuten sen pitäisi"

Tutkimus: Suomalaiset kiinnostuneempia EU-vaaleista kuin koskaan

EU aikoo puuttua vauraisiin maihin suuntautuvaan "hyötyturismiin"

Kuva: Robin van Lonkhudsen / EPA

Miten Schengenin sopimus syntyi?

Schengen-alue syntyi kesäkuussa 1985, kun Ranska, Länsi-Saksa, Belgia, Alankomaat ja Luxemburg päättivät luopua maahantulotarkastuksista jakamillaan rajoilla. Viisi vuotta myöhemmin, tammikuussa 1990 tehtiin Schengenin yleissopimus. Siinä maat sopivat, miten sisärajatarkastusten poistaminen toteutettaisiin käytännössä.

Yleissopimus tuli voimaan vuonna 1995. Samassa yhteydessä otettiin käyttöön myös yhteinen tiedonvaihtojärjestelmä eli Schengenin tietojärjestelmä. Rajatarkastuksista ryhdyttiin luopumaan keväällä 1995. Sopimuksen kymmenen vuotta aiemmin solmineiden maiden lisäksi myös Espanja ja Portugali poistivat tarkastukset jakamiltaan rajoilta.

Schengen-sopimuksen tavoitteena oli turvallinen ja vapaasti liikkuva EurooppaElävä arkisto

Miksi Schengen on tärkeä?Ylen aamu-tv

The Schengen area and cooperationEUR-Lex

Asiantuntija: Schengenin sopimukseen kohdistuu muutospaineita, mutta se ei ole vaarassa

Schengenin sopimuksen monumentti Schengenin kylässä Luxembourgissa kertoo pääkohdat sopimuksen syntymisestä. Kuva: Julien Warnand/ EPA

Mistä Schengenin sopimus sai nimensä?

Schengenin sopimus on saanut nimensä eteläisessä Luxemburgissa Mosel-joen varrella sijaitsevasta Schengenin kylästä, jossa sopimus kesäkuussa 1985 solmittiin. Sopimuksen muistomerkki, kolme metallista pylvästä, joiden yläosassa on tähti, sijaitsee joen äärellä liki sopimuksen allekirjoituspaikalla. Sopimuksen henkeen hyvin sopien, alle 500 asukkaan pikkuinen kylä asettuu Luxemburgin, Saksan ja Ranskan kulmaukseen.

Koska Schengenistä on Saksaan ja Ranskaan vain kävelymatka, ovat avoimet sisärajat schengeniläisille tärkeä asia. Esimerkiksi luxemburgilaista Fillie Geholmia rajatarkastukset ärsyttävät. Koska Saksassa käydään esimerkiksi ostoksilla, on Geholmin mielestä selvää, että tarkastukset haittaisivat alueen taloutta.

TV-nytt: Schengenområdet på fallrepetYle Nyheter

Vad händer med Schengenavtalet?Yle Nyheter

Schengen - The birthplace of a Europe without bordersVisit Luxembourg

Commune de Schengen

Schengenin kylä sijaitsee Luxemburgissa. Kuva: Julien Warnand/ EPA

Mitkä maat kuuluvat Schengen-alueeseen?

Schengen-alue on kasvanut tasaisesti. Ensimmäisen seitsemän jäsenmaan jälkeen alueeseen liittyivät Italia ja Itävalta vuonna 1997. Kreikka tuli mukaan vuonna 2000. Suomi ja muut Pohjoismaat ottivat Schengenin sopimuksen käyttöön maaliskuussa 2001. Tällä hetkellä Schengen-alueeseen kuuluu 26 Euroopan maata, niistä 22 on EU-maita. Ne ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Schengenissä on mukana myös neljä maata, jotka eivät kuulu EU:hun. Ne ovat Islanti, Norja, Sveitsi ja pikkuinen Liechtenstein. Kaikista 28 EU-maasta kuusi ei kuulu Schengen-alueeseen. Ne ovat Bulgaria, Romania, Kroatia, Kypros, Irlanti ja Britannia. Neljä viimeisintä kuitenkin osallistuvat joidenkin sääntöjen soveltamiseen. Schengen-alueen yhteinen ulkoraja on pituudeltaan yli 50 000 kilometriä.

Suomi ja Hollanti estivät Bulgarian ja Romanian liittymisen Schengen-alueeseen

Balkanille ”mini-Schengen-alue”

Albaanit ja bosnialaiset viisumitta EU-maihin

Schengen-alue laajenee

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Onko Schengenin sopimuksen henki murtunut?

Useissa Euroopan maissa on syksyn ja talven aikana kiristetty rajavalvontaa. Maiden rajoilla on siis väliaikaisia rajatarkastuksia eli maahantulijan on esitettävä kuvallinen henkilötodistus. Rajavalvontaansa ovat tiukentaneet tähän mennessä Saksa, Itävalta, Ranska, Ruotsi, Tanska, Unkari ja Slovenia. Syksyn ja talven aikana lukuisat poliitikot ja asiantuntijat ovat kommentoineet Schengenin sopimuksen nyt murtuvan tai olevan vaarassa. EU-komissio on myös keskustellut Ruotsin, Tanskan ja Saksan kanssa niiden asettamista rajatarkastuksista.

Schengenin sopimukseen kuitenkin kuuluu poikkeuspykälä. Sen mukaan rajatarkastukset voi ottaa tilapäiseen käyttöön silloin, kun yleistä järjestystä tai kansallista turvallisuutta uhataan. Pykälää on hyödynnetty esimerkiksi EU-huippukokousten tai huumeratsioiden takia. Myös Suomi on käyttänyt poikkeuspykälää, muun muassa vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisojen aikaan. Poikkeuspykälä voidaan ottaa käyttöön ensin 10 päiväksi ja sen jälkeen korkeintaan kahdeksi kuukaudeksi. Jos tilanne ulkorajoilla on erittäin poikkeuksellinen, voidaan sisätarkastuksia jatkaa Schengen-sääntöjen mukaan enimmillään kaksi vuotta.

The Schengen acquisCouncil of the European Union

Schengen-alue on vaarassa – tässä ovat EU:n työkalut

Suuret EU-maat haluavat jatkaa sisärajatarkastuksia

Analyysi: Lähtölaskenta EU:n suureen kriisiin on lähellä

Pariisin iskut romuttamassa Schengenin sopimusta – Passintarkastukset voivat piankin palata EU:n sisärajoille

"Schengen on vaarassa" – Euroopasta kuuluu vapaata liikkuvuutta vastustavia ministeriääniä

Rajavalvonta teki paluun Eurooppaan – Unkari julisti eteläosiinsa poikkeustilan

Sisäministeri Orpo: Vapaan liikkuvuuden Schengen-sopimus voi olla vaarassa

Ranskan äärioikeiston mielenosoitus Italian ja Ranskan rajalla kesäkuussa. Kuva: Sebastien Nogier / EPA

Mitä hyötyä Schengenin sopimuksesta on?

Schengenin sopimuksen eurooppalaisille tuomista hyödyistä mahdollisuus matkustaa vapaasti ilman rajatarkastuksia lienee ilmeisin. EU:n mukaan eurooppalaiset tekevät Schengen alueella vuosittain yli 1,25 miljardia matkaa. Jopa 1,7 miljoonaa ihmistä asuu yhdessä Schengen-maassa, mutta työskentelee toisessa.  Se, ettei rajatarkastuksia ole kuin EU:n ulkorajoilla, vaikuttaa myös tavaraliikenteen sujuvuuteen. Kun tavararekka pääsee yhden tarkastuksen jälkeen ajamaan koko Euroopan halki jonottamatta, käy matka nopeammin ja kustannustehokkaammin.  Myös elinkeinoelämä hyötyy vapaasta liikkuvuudesta sillä ihmisten ja tavaroiden lisäksi pääomien liikkuminen on vapaata.

Samoin Schengenin sopimukseen kuuluu maiden yhteinen viisumipolitiikka sekä sopimus yhtenäisestä ulkorajojen valvonnasta. Schengenin sopimuksen tarkoituksena on ollut myös parantaa eri maiden poliisien välistä yhteistyötä ja helpottaa oikeusviranomaisten tietojen saamista. Näiden tarkoituksena on helpottaa erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden torjunta. Niin kutsutut valvotut huumeiden läpilaskut ovat tästä yksi esimerkki. Viranomaisten välistä tietojenvaihtoa helpottava Schengenin tietojärjestelmä (SIS) on osa tätä.

EU:n jättimäinen investointiohjelma etenee – miljardipotti luvassa Suomelle

Jäätyykö Schengen – kuinka käy EU:n vapaan liikkuvuuden?Elinkeinoelämän keskusliitto

Business will suffer if border crossings between European neighbours are shutThe Conversation

Europe without borders: The Schengen areaEuropean Commission

Kuva: Etienne Laurent / EPA

Miksi pakolaiskriisi koettelee Schengenin sopimusta?

EU-maihin saapui viime vuoden aikana ennätysmäärä sotaa ja konflikteja pakenevia turvapaikanhakijoita. Ruotsista turvapaikkaa haki viime vuonna yli 160 000 ihmistä, väkilukuun suhteutettuna määrä oli EU:n suurin. Tämän seurauksena Ruotsi päätti loppuvuodesta, että se aloittaa väliaikaiset rajatarkastukset. Pian myös Tanska aloitti väliaikaiset rajatarkastukset Saksan rajalla. Ennen Ruotsia ja Tanskaa rajavalvontaansa olivat kiristäneet jo Ranska, Saksa, Itävalta, Unkari ja Slovenia.

Kun suuri määrä pakolaisia pyrki Unkarin ja Itävallan kautta Saksaan, päätti maa aloittaa väliaikaiset rajatarkastukset. Pakolaisten suuri määrä sai myös Itävallan rajoittamaan kulkua sen ja Unkarin välillä. Unkari vastasi rakentamalla raja-aidan sen ja Serbian välille. Unkari puolusti voimakkaasti kritisoitua raja-aitaansa toteamalla, ettei Serbia kuulu Schengeniin. Unkari kuitenkin pystytti aidat myös Schengeniin kuuluvan Slovenian ja Schengenin ulkopuolella olevan Kroatian välille. Schengeniä kritisoivat äänet, kuten esimerkiksi ranskalainen Kansallinen rintama -puolue, ovat pakolaiskriisin myötä kiihdyttäneet arvosteluaan.

Euroopan halki ei tule nyt juurikaan turvapaikanhakijoita Suomeen

Yhä useampi jää ihmissalakuljettajien armoille Balkanilla – portti Eurooppaan aukeaa, jos tulee Syyriasta, Irakista tai Afganistanista

Saksa laski pakolaiskriisin kustannukset: 50 miljardia euroa

EU-komissio: Kreikka on laiminlyönyt velvollisuutensa ulkorajan vartioimisessa

EU:n pakolaiskriisin vaikea kysymys – miten kohdella heitä, jotka eivät ole pakolaisia?

Asiantuntijat: Suuresta pakolaismäärästä hyötyä taloudelle pitkällä aikavälillä

Pakolaislapsi 24. marraskuuta Makedonia rajalla. Kuva: EPA

Mitä jos Schengenin sopimus murtuisi?

Sopimuksen murtuminen vaikuttaisi Eurooppaan monella tasolla, mutta sen konkreettisia vaikutuksia on vaikea arvioida. Tämän osoittaa muun muassa se, ettei EU-komissio talousennusteessaan osannut arvioida, kuinka paljon vapaan liikkuvuuden rajoittaminen hankaloittaisi euroalueen talouden elpymistä. Komissio ei ole arvioinut myöskään väliaikaisten rajatarkastusten kustannuksia vedoten keskeneräisiin laskelmiin. Komissio kuitenkin viittasi Ranskan tekemiin laskelmiin, joiden mukaan pysyvät rajatarkastuksen maksaisivat maalle lyhyellä tähtäimellä jopa 200 miljoonaa ja pitkällä tähtäimellä 10 miljardia euroa.

Moni EU-poliitikko on todennut Schengen-alueen luomisen olevan yksi EU:n suurimmista saavutuksista. Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan Schengenin loppu tarkoittaisi myös euron tuhoa, sillä vapaa liikkuvuus ja yhteinen valuutta ovat sidotut toisiinsa. EU:n uudistamista ajavan brittiläinen Open Europe -ajatushautomon tutkija Pieter Cleppe puolestaan sanoo, ettei eurolla ja Schengen-alueella ole itsessään mitään tekemistä ”EU-projektin” kanssa. Cleppen mukaan EU:ssa on kyse kaupankäynnin esteiden purkamisesta.

EU leikkaa kasvuennustetta – Kiina ja pakolaiskriisi pelottavat

Juncker: EU:n sisärajojen passintarkastukset maksaisivat kolme miljardia euroa

Euroopan raja, Euroopan vartijat – mikä muuttuisi?

Sisäministeriö: Passintarkastukset takaisin yhtä aikaa ja väliaikaisesti kaikille Schengen-sisärajoille

Les conséquences économiques d'un abandon des accords de SchengenFrance Stratégie

End of Schengen Would Destroy Euro, Warns EU’s JunckerThe Wall Street Journal

EU:n lippu liehuu tuulessa Schengen-sopimuksen muistomerkin yläpuolella 1. helmikuuta 2016. Kuva: Julien Warnand / EPA