Koe uusi yle.fi

Viljelijöillä ja Sucroksella vakava kiista sokerijuurikkaan hinnasta

Sokerijuurikasviljelijät ja sokeriyhtiö Sucros ovat vakavissa riidoissa sokerin hinnasta. Maataloustuottajien keskusjärjestö MTK pitää Sucroksen toimintaa yllättävänä.

talous
Sokerijuurikasta
Sokerijuurikkaan hinnasta väännetään kättä.Yle

Sokerijuurikkaan hinnasta väännetään kättä. Juurikkaan tuottajia edustava MTK:n sokerijuurikasvaliokunta on tuonut julkisuuteen vakavan kiistan Suomen ainoan sokeritehtaan omistavan Sucroksen kanssa.

Sucros on MTK:n mukaan lopettanut neuvottelut ensi kesän juurikkaiden lisähinnoista ja toimitusehdoista. Yhtiö on MTK:n mukaan ilmoittanut, että se vaatii juurikkaan kokonaishinnan jäävän viimevuotisen tason alapuolelle tai sopimusneuvotteluja ei pidetä.

Kenelle hinnannousu?

MTK pitää Sucroksen toimintaa epäreiluna. Tuottajien mielestä Sucros yrittää vetää tuottajien saaman hinnan alas samaan aikaan, kun sokerin maailmanmarkkinahinta on nousussa huonojen sato-odotusten takia.

– Hintakehitykseen ovat vaikuttaneet pääasiassa epäedulliset sääolosuhteet Brasiliassa, Intiassa ja Thaimaassa. Lisäksi ennusteet kauden 2016–17 maailman sokeritaseesta näyttävät alijäämää ja se tukee hintakehitystä, MTK:n juurikasvaliokunnan puheenjohtaja Pekka Myllymäki sanoo.

Sucros puolustautuu

Sokeriyhtiö Sucros toivoo, että maa- ja metsätalousministeriö asettaa sovittelijan tukemaan neuvotteluja. Yhtiö ei hyväksy arviota, jonka mukaan se olisi viemässä viljelijöiltä leipää suusta.

– Sokerin markkinahinta on laskenut vuodentakaisesta. Myös vähittäiskaupan elintarvikkeiden alennuskampanjat ovat laskeneet sokerin kuluttajahintoja keskimääräistä enemmän. Merkittävää hintatason nousua ei ole näköpiirissä, Sucroksen toimitusjohtaja Matti Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan sokerin hinnan lasku on vaikuttanut Sucroksen kannattavuuteen ja maksukykyyn.

– Sokerijuurikkaan viljely on Sucroksen ehdottamilla hinnoilla edelleen kannattavaa viljelijälle muihin viljelykasveihin verrattuna, Sipilä vakuuttaa

Lounais-Suomen juurikas

Sokerijuurikkaan viljely on Suomessa keskittynyt lounaaseen Satakuntaan, Varsinais-Suomeen ja Hämeeseen, sillä Sucroksen sokeritehdas sijaitsee Säkylässä. Viime vuosina Sucros on etsinyt kiihkeästi uusia juurikkaan sopimusviljelijöitä vanhojen lopettavien viljelijöiden tilalle.

Sucros kertoo, että sen tavoitteena on lähivuosina kasvattaa tuotantoa säkylässä 81 miljoonasta kilosta yli sataan miljoonaan kiloon vuodessa.