1. yle.fi
  2. Uutiset

Linnut laulavat jo – talitiainen ja mustarastas enteilevät kevättä

Lauhtunut sää on saanut ensimmäiset linnut lurittelemaan laulujaan. Pesintä ei vielä ole alkamassa, mutta jos keli jatkuu lauhana, voi kevätmuutto pian alkaa.

luonto
Talitiainen oksalla
Pentti Kallinen / Yle

Ihmiset ovat höristäneet korviaan lähipäivinä, kun ulkona on kuulunut linnunlaulua. Vuoden ensimmäisiä konserttejaan ovat esittäneet ainakin talitiaiset ja mustarastaat.

Viikko sitten kuulin ensimmäisen mustarastaan, joka varovasti huiluäänisesti aloitteli lauluaan hämärässä.

Hannu Klemola

– Varsinkin citytalitiaiset ovat laulaneet kaksitavuista tiity-tiity-tiity-lauluaan. Ja vähän yli viikko sitten kuulin ensimmäisen mustarastaan, joka varovasti huiluäänisesti aloitteli lauluaan hämärässä, kertoo Suomen Luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin aluepäällikkö Hannu Klemola.

Talitiaiset ovat perinteisesti olleet aikaisia laulajia. Klemola kertoo, että ne laulavat usein jopa näin lopputalvesta ja hämärässä.

– Niitä innostavat ilmeisesti kaupungin valot, ja alkaa jo olla kevättä rinnassa, Klemola sanoo.

Ensimmäiset muuttolinnut voivat saapua pian

Varhain alkanut linnunlaulu ei vielä kerro pesinnän alkamisesta. Valmistautumista pesintään se kuitenkin on. Linnut kertovat laulullaan, mikä on niiden reviiri.

Jos lähipäivinä saadaan lauhoja lounaistuulia, saattavat ensimmäiset muuttolinnut tulla takaisin.

Hannu Klemola

– Varsinaista kevätlaulua saa kuitenkin jonkin aikaa odottaa. Vähän myöhemmin alkavat laulaa viherpeipot ja sinitiaiset ja kaupungeissa alkaa hieman sen jälkeen harmaalokkien kaakatus, kertoo Hannu Klemola.

Lauhan syksyn vuoksi monet linnut eivät ole ehtineet muuttomatkallaan kovin kauas Suomesta. Osa linnuista ei muuttanut lainkaan. Osa linnuista alkaa jo palata.

– Jos lähipäivinä saadaan lauhoja lounaistuulia, saattavat ensimmäiset laulujoutsenet, mustavarikset – ja kuka tietää, ehkä jopa kiurut ja töyhtöhyypätkin tulla takaisin.

Varsinainen kevätmuutto alkaa maaliskuussa. Muutto jatkuu kesäkuun alkuun saakka. Kevätmuuttoa odotellessa ihmiset voivat kuitenkin iloita jo laulunsa aloittaneista linnuista.

– Ensimmäinen mustarastaan tai talitiaisen laulunlurahdus saa kevään odotuksen päälle. Päivän piteneminen alkaa näkyä työmatkoilla ja jos sitä linnunlaulu vielä säestää, niin jaksaminen ja mieliala itse kullakin paranee, Klemola sanoo.

Lue seuraavaksi