Omatoiminen kirjasto toimii Jyväskylässä

Jyväskylässä Kortepohjan kirjasto lähti turvaamaan aukioloaikojaan osittaisella omatoimisuudella puolitoista vuotta sitten. Omatoimisuus tarkoittaa sitä, että osana kirjaston aukioloajasta paikalla ei ole henkilökuntaa.

kirjastot
Kirjaston kirjoja hyllyssä.
Jenny Huttunen / Yle

Jyväskylän Kortepohjan kirjastossa on asiakkaita, mutta ei henkilökuntaa. Tällainen tilanne saattaa olla aamupäivisin, iltaisin ja viikonloppuisin, sillä Kortepohjan kirjasto on omatoimikirjasto.

Kirjastoon pääsee sisään kirjastokortilla ja henkilökohtaisella pin-koodilla.

– Täällä lainataan ja luetaan lehtiä, lehdet ovat monelle todella tärkeitä. Varsinkin vanhemmat ihmiset tulevat heti aamukahdeksalta, ja siinä on pientä kilpailuakin, että kuka ehtii ensin, kertoo kirjastonhoitaja Hannele Niemelä.

Kirjastossa on tarjolla myös esimerkiksi palapelejä, niitä tehdään erityisesti viikonloppuisin. Viime viikonvaihteessa valmistui 500 palan "taistelevat metsot", ja uutta palapeliä on tekeillä.

Omatoimisuus ei ole vähentänyt kirjaston työntekijöiden työmäärää, päinvastoin.

– Maanantaisin koko aamu on palautusten puljaamista. Mutta koska tänne ei olisi saatu lisää työntekijöitä, niin omatoimisuus on meille tapa laajentaa palveluja, Niemelä sanoo.

Omatoimikirjastojen toiminta alkoi Jyväskylässä puolisentoista vuotta sitten.

– Aloitimme pelkillä viikonlopuilla, ja erityisesti sunnuntait ovat olleet suosittuja. Laajennetuille ajoille on ollut kysyntää, joten nyt niitä laajennettiin, sanoo palvelupäällikkö Mielikki Matilainen.