Jopa Bodomin surmat vedettiin Aarnion oikeudenkäyntiin – Osapuolet jäätävissä tunnelmissa

Helsingin käräjäoikeudessa nähtiin ja kuultiin melkoinen taistelu, kun Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kuulusteli Aarnio-jutun tutkinnanjohtajaa Jukka Haavistoa. He puhuivat toistensa päälle, ja olivat lähes jokaisesta asiasta täysin eri mieltä.

Kotimaa
Jari Aarnio ja Jukka Haavisto
Jari Aarnio ja Jukka Haavisto.Yle

Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnissä kuullaan yhteensä noin sataa todistajaa. Tänään torstaina Helsingin käräjäoikeuteen saapui yksi mielenkiintoisimmista todistajista, kun koko Aarnio-vyyhden tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto saapui oikeustalolle.

Jo etukäteen oli arvattavissa, että päivästä tulee kiintoisa. Aarnion puolustus kun on arvostellut kovin sanoin tutkinnanjohtoa monestakin eri syystä.

Heti aamusta huumeoikeudenkäynti sai erityisen käänteen, kun Jari Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi kysyi oikeuden puheenjohtajalta, voisiko Jari Aarnio poistua paikalta.

– Hän on saanut tietää, että hänen perheeseensä kohdistuu vakava turvallisuusuhka, Riitta Leppiniemi sanoi oikeudessa.

Aarnio poistui paikalta ja oikeudenkäynti jatkui. Turvallisuusuhasta ei saatu enää lisätietoa oikeudenkäynnissä.

Asianajaja Leppiniemi: Minä jätän lounaan syömättä ja lähden hakemaan papereita

Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto asteli oikeussaliin ennen puoltapäivää. Hänen kuulemisensa päättyi heti alkuunsa, kun valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen esitti Haavistolle kysymyksen. Hirvonen kysyi Haavistolta, mikä selitys Aarniolla oli niin sanotulle Pasilan miehelle tietyssä vangitsemisistunnossa.

– Jos täällä aletaan puhua näistä vangitsemisistuinnoista, niin minä sitten jätän lounaan syömättä, ja lähden tästä toimistolle hakemaan niihin liittyviä papereita. Ja varoitan, että sitten tämä istunto kestää, Aarnion asianajaja Leppiniemi tiuskaisi.

Puheenjohtaja julisti lounastauon alkaneeksi. Hän totesi, että on kohtuullista, että puolustus saa hakea tarvitsemansa paperit.

Lounastauon jälkeen osapuolet saapuivat oikeussaliin, ja tunnelma tiivistyi heti alkuunsa.

Leppiniemi tiukkasi Haavistolta, miksi juuri Haavisto oli valittu tutkinnanjohtajaksi Aarnion juttuun. Haavisto on ollut syyttäjänä Aarnioon kohdistuvassa virkarikosjutussa 2000-luvun lopulla. Tuolloin Aarnioon kohdistuneet virkarikossyytteet kaatuivat oikeudessa.

– Jäikö teillä tuosta jutusta jotain hampaankoloon, Leppiniemi kysyi.

– No ei yhtään mitään. Jos tuollaisista pikkujutuista alkaa jäädä jotain hampaankoloon, niin silloin ei näitä tehtäviä kyllä voisi tehdä, Haavisto vastasi Leppiniemelle.

– Tämän jutun tutkinnanjohtajavalinnassa arpa sitten osui teihin, Leppiniemi jatkoi.

– Ei tätä varmaan arvalla ratkaistu, tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto vastasi tyynesti.

Tutkinnanjohtaja Aarnion asianajajalle: Sanoitte, että olen punainen vaate Aarniolle

Leppiniemi esitti Haavistolle useita kysymyksiä tutkinnanjohtajuudesta.

– Ymmärrättekö te lainkaan, että Aarnio on kritisoinut sitä, että te olette nyt tässä jutussa tutkinnanjohtaja, jonka tulee olla objektiivinen, Leppiniemi kysyi Haavistolta.

Haaviston vastaus oli yllättävä.

Haavisto alkoi puhua Leppiniemen kanssa käydystä kahdenkeskisestä keskustelusta, joka käytiin juuri ennen sitä, kun Aarnio vangittiin huumerikoksista epäiltynä.

– Te sanoitte, että minä olen punainen vaate Aarniolle. Te sanoitte myös, että ette vastustaisi Aarnion vangitsemista, jos hänet vangittaisiin virkarikosepäilyistä, eikä huumerikosepäilyistä, Haavisto sanoi.

Silloin Leppiniemi hermostui todella.

– Väitättekö te, että minä tuossa myönsin päämieheni syyllistyneen virkarikokseen, Leppiniemi tivasi Haavistolta.

– En minä näitä asioita tuosta keskustelusta keksi omasta päästäni. Minä olen täällä valan velvoittamana, Haavisto vastasi.

Leppiniemi vaihtoi tuolillaan asentoa.

– Kuulkaa, kun aikoinaan Bodom-jutussa näyttö rapistui, niin oikeudenkäynnin lopussa tutkija tuli kertomaan, että syytetty olisi myöntänyt teon. Ja nyt te väitätte, että minä olisin myöntänyt rikoksen. Se osoittaa, missä tässä jutussa mennään, Leppiniemi puuskahti.

Leppiniemi toimi aikoinaan Bodomin jutussa murhista syytetyn asianajajana.

– Minä en kuule ymmärrä tuosta Bodom-jutusta mitään, Haavisto totesi.

Yleisö nauroi välillä ääneen, kun Leppiniemi ja Haavisto sanailivat, ja melkein huusivat toistensa päälle.

Salissa kuultiin Haavistolta usein lause:

– Saanko minä nyt vastata loppuun.

Erääseen Haaviston esittämään kysymykseen Leppiniemi vastasi, että hän on täällä nyt se osapuoli, joka esittää kysymyksiä.

Suurimman tunnemyrskyn jälkeen tilanne salissa tyyntyi, osapuolet rauhoittuivat, ja Haaviston kuuleminen saatiin suoritettua loppuun.