Zikavirus ei ole pienipäisyyden ainoa syy – epäiltyjen listalla kemikaalit ja puutteellinen ruoka

Lapset, jonka aivojen kehitys ja pään kasvu ovat pysähtyneet, voivat saada apua kuntoutuksesta. Kymmenellä prosentilla ei ole lainkaan kehitysvammoja.

Brasilialaisella pikkutytöllä Ana Beatrizilla on selvästi ikätovereitaan pienempi pää. Kuva: Percio Campos / EPA

Zikavirus ei ole syntymisen jälkeen suuri uhka; yleensä siitä selviää pienellä flunssalla, jos tartuntaa edes huomaakaan. Lapselle virus voi kuitenkin mullistaa koko vielä alkamattoman elämän. Virus voi haitata aivojen kasvua tai jopa pysäyttää sen. Ulospäin se näkyy normaalia paljon pienempänä päänä joko heti syntymän jälkeen tai ensimmäisinä elinvuosina.

Pienipäisyys eli mikrokefalia voi olla perintöä vanhemmilta. Siinä tapauksessa lapsi on saanut harvinaisen geenivirheen molemmilta vanhemmiltaan. Pienipäisyyden syynä voi olla myös hapen puute synnytyksen yhteydessä.

Naisen vihurirokko raskauden alkuvaiheessa voi aiheuttaa pienipäisyyttä, kuten jotkut muutkin virukset. Nyt vaikuttaa siltä, että zikavirus kuuluu niiden joukkoon. Vaikka lopullinen varmuus vielä puuttuukin, Brasiliassa näyttö on varsin vahvaa: aiemmin pienipäisyyttä todettiin 150 lapsella vuodessa, zikavirustartuntojen yleistyttyä vuosi sitten epäiltyjä tapauksia on jo tuhansia.

Pienipäisyys on osa myös FAS-oireyhtymästä eli runsaasti alkoholia käyttäville naisille syntyvien lasten poikkeavasta ulkonäöstä. Muiksi syiksi epäillään muun muassa naisen altistumista myrkyllisille kemikaaleille raskauden aikana tai hänen pahaa aliravitsemustaan.

Vamma syntyy raskauden alussa

Mikrokefaliasta kärsivät lapset eivät yleensä kehity muiden tavoin, mutta kymmenelle prosentille pieni pää ei tarkoita kehitysvammaisuutta ollenkaan ja muilla se on eriasteista.

Brasiliassa zikaviruksen aiheuttamaksi epäilty mikrokefalia näyttää olevan keskimääräistä pahempaa ja johtaa jopa kuolemaan pian syntymän jälkeen.

Jos pään kasvun tyrehtyminen liittyy vauvan kallon saumojen ennenaikaiseen luutumiseen, leikkaus antaa aivojen kasvulle lisätilaa. Muuten mikrokefaliaa itsessään on myöhäistä hoitaa, sillä se on vaurionsa aiheuttanut jo raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Lasta voidaan kuitenkin  kuntouttaa niin liikkumaan kuin puhumaan.