Koe uusi yle.fi

EU-komission ennuste: Suomi yhä takamatkalla – talouskasvu on Euroopan hitainta

Muun Euroopan talous kasvaa kohtuullisesti, mutta epävarmuus on kasvanut. Suomi on ainoa, jonka talouskasvu makaa alle prosentissa.

talous
Graafinen kuva symbolisoi Suomen taloustennustetta.
Yle Uutisgrafiikka

Komission talousennuste Suomen kannalta on tasaista luettavaa. Sanoma on sama kuin viime syksynä – talous ei oikein kasva.

Suomen talouskasvuksi arvioidaan tälle vuodelle 0,5 prosenttia. Ennustetta on laskettu syksyn 0,7:stä. Myös koko euroalueen kasvuennustetta on laskettu aavistus, nyt se on 1,7 prosenttia.

Vielä vuosi sitten Suomen odoteltiin lähtevän liikkeelle, mutta viime vuoden lopussa talous väsähti.

Komissiolähteiden mukaan Suomesta on vaikea sanoa mitään kovin täsmällistä. Se on selvää, että Suomi on ainoa maa, jonka talouskasvu ryömii alle prosentissa - jos Kreikkaa ei lasketa mukaan.

Talouden piirteet ovat ristiriitaisia: Kasvua ei juuri ole, mutta työttömyyskään ei ole kovin korkea.

Suomen julkinen velka (2015: 62,7 prosenttia, 2016: 65 prosenttia) on yksi euroalueen alhaisimpia, mutta kasvaa nopeammin kuin muilla. Velka ylittää kasvu- ja vakaussopimuksen 60 prosentin hälytysrajan – kuten useimpien muidenkin euromaiden velka.

Toisaalta Suomi on saanut painettua budjettivajeensa alle kriittisen kolmen prosentin, toisin kuin esimerkiksi Ranska ja Espanja.

Investointeja odotettavissa – vihdoin

Suomen – samoin kuin Euroopan – kasvu on ollut yksityisten kuluttajien varassa. Suomessa viime vuotta piristivät alhaiset lainankorot ja lyhennysvapaat. Niiden vaikutus haihtuu vähitellen. Silti tavalliset kuluttajat ja rakennusinvestoinnit riittävät pitämään talouden kasvussa.

Investoinnit ovat vähentyneet neljä vuotta peräkkäin, mutta niiden ennustetaan nyt lisääntyvän.

Vienti kärsii Venäjän-pakotteista ja Kiinan talouskasvun hidastumisesta. Suomen vienti vähenee ennusteen mukaan enemmän kuin maailmanlaajuinen kysyntä.

Muun maailman kasvun hitaus ja geopolitiikka hidastavat talouden rattaita muuallakin. Myös pakolaistilanteen vaikutukset tuovat lisää epävarmuutta.