Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvussa – kotimaisia raaka-aineita kaivataan lisää

Keliakialiiton mukaan gluteenittomien tuotteiden kysynnässä on havaittavissa selvästi nouseva trendi. Kotkalaisyrittäjä harmittelee, että kotimainen raaka-aine on kiven alla.

Kuva: Pasi Takkunen/Yle

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on kasvanut parin viime vuoden aikana Suomessa, kerrotaan Keliakialiitosta. Kysynnän kasvaessa myös tuotteiden valikoima ja laatu ovat parantuneet. Myös gluteenittomia tuotteita valmistavia yrityksiä ja leipomoja on tullut lisää.

– Keliaakikkojen lisäksi tuotteita käyttävät vilja-allergiset, gluteenille herkät ja esimerkiksi ihmiset, jotka jostain syystä kokevat voivansa paremmin syömällä gluteenitonta ruokaa, sanoo tuoteasiantuntija Tarja Heimolehto Keliakialiitosta.

Heimolehto kertoo, että gluteiinittomia tuotteita valmistavat yritykset ja leipomot ovat keskittyneet muutamille alueille Suomessa. Yrityksiä on muuta maata enemmän muun muassa Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Turun seudulla.

Jauhonhakumatka venyy

Esimerkiksi Kymenlaaksossa gluteenittomia tuotteita valmistavat leipomot ovat harvassa. Yksi sellainen on haminalainen Konditoria Huovila, jossa gluteenittomia ruokia tehdään sivutuotteena. Gluteenittomia leivonnaisia valmistetaan konditoriassa kerran viikossa normaalin työpäivän jälkeen.

– Kymenlaaksossa on paljon keliaakikkoja. Gluteenittomia tuotteita menisi enemmän kuin mitä voimme tehdä, Konditoria Huovilan yrittäjä Marja Kotonen sanoo.

Kotkassa on perusteilla leipomo, jossa on tarkoitus valmistaa pelkästään gluteenitonta ruokaa. Yrityksen takana on Milla Ullstedt, jolle haasteita tuo muun muassa se, että hän haluaa käyttää leipomossaan kotimaisia raaka-aineita. Niitä hän joutuu hankkimaan satojen kilometrien päästä.

– Siinä ollaan Suomessa vielä lapsenkengissä. Tuottajia on vähän ja joudun hankkimaan raaka-aineita useammasta paikasta. Kysyntää tuntuu olevan enemmän kuin tarjontaa, Ullstedt toteaa.