Koe uusi yle.fi

Tulli tutkii törkeää veropetosta – jäätelöä tuotiin maahan veroa maksamatta

Eteläsuomalainen yritys toi jäätelöä Saksasta ja Italiasta valmisteveroa maksamatta. Asia on siirtymässä pian syyteharkintaan.

Kotimaa
Jäätelö sulaa helteessä.
Meeri Niinistö / Yle

Tulli tutkii jäätelön maahantuontiin liittyvää törkeää veropetosta. Etelä-Suomessa toimiva yritys on tuonut jäätelöä maahan Saksasta ja Italiasta valmisteveroa maksamatta. Vuosien 2013 ja 2014 aikana jäätelöä on tuotu yhteensä 170 000 kiloa. Lastista olisi pitänyt maksaa veroa noin 160 000 euroa.

Jäätelön vähittäismyyntiä omissa toimipaikoissaan harjoittava yritys on tullin mukaan jättänyt veroilmoitukset tekemättä tuomistaan jäätelöeristä. Erikseen annetun kirjallisen kehotuksen jälkeen yritys on tehnyt yhden puutteellisen ilmoituksen vuonna 2013 tuoduista jäätelöistä. Seuraavana vuonna tuoduista lasteista ei ole jätetty ainuttakaan valmisteveroilmoitusta.

Tullin mukaan yritys on saanut huomattavaa kilpailuetua muihin samalla alalla toimiviin yrityksiin nähden.

Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan tutkinnassa oleva yritys on Minetti-jäätelökioskit omistava Tampereen Jäätelöliike Oy.

– Ilmeisesti, totesi toimitusjohtaja Antti Helminen, kun Yle Tampere kysyi häneltä, koskeeko tutkinta Tampereen Jäätelöliikettä.

Helmisen mukaan Tulli ei ole ollut yritykseen yhteydessä. Hän ei halunnut kommentoida asiaa mitenkään muuten.

Rikosasiaa on tutkittu törkeänä veropetoksena ja sen yhteydessä on kuultu kahta henkilöä. Asia on siirtymässä lähiaikoina syyteharkintaan Sisä-Suomen syyttäjänvirastolle Tampereelle.