Koe uusi yle.fi

Luonnonsuojeluyhdistyksen adoptoima linnavuori palautetaan keskiaikaiseen tilaan

Tamperelainen luonnonsuojeluyhdistys bongasi Sastamalassa sijaitseva Pentin linnavuoren maakuntamuseon adoptointilistalta. Tavoitteena on kunnostaa alue samannäköiseksi kuin se oli 1200-luvulla.

Kotimaa
Jyrkkä kalliorinne metsässä
Jere Nieminen

Tamperelainen luonnonsuojeluyhdistys Villi vyöhyke on adoptoinut Sastamalassa sijaitsevan Pentin linnavuoren. Yhdistys aikoo palauttaa linnavuoren ympäristön sellaiseksi kuin se on todennäköisesti ollut rautakaudella. Adoptointi on osa Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti (siirryt toiseen palveluun)-hanketta.

Luonnonsuojeluyhdistys löysi linnavuoren maakuntamuseon adoptointilistalta.

– Olemme tosi innoissamme. Tämä oli erittäin kiinnostava kohde, jossa on todella paljon mahdollisuuksia, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jere Nieminen.

Linnavuoren adoptointia alettiin valmistella syksyllä 2014. Puolitoista vuotta kestäneen prosessin aikana yhdistys on tehnyt alueesta hoitosuunnitelman (siirryt toiseen palveluun), jota aletaan nyt toteuttaa. Museoviraston hyväksymä hoitosuunnitelma kattaa adoptoitavaa muinaisjäännösaluetta laajemman alueen ja se toteutetaan yhdessä maanomistajan kanssa.

– Yksi tavoite on tuoda linnavuori paremmin näkyviin. Tämä ei onnistuisi, jos maanomistaja ei olisi täysillä mukana, Nieminen iloitsee.

Suomenlampaita rinteille laiduntamaan

Kuloveden Koljonselän itärannalla oleva linnavuori on ollut 1200-luvulla niin sanottu pakolinna ja silloin sen ympäristö oli avointa. Nyt metsää avarretaan niin, että linnavuori pääsee paremmin esiin maisemassa. Niemisen mukaan rinnettä tullaan todennäköisesti myöhemmin kaskeamaan ja siellä saattaa tulevaisuudessa laiduntaa suomenlampaita.

Pahoin kuusittunut lehtoalue halutaan myös tuoda paremmin esille.

– Nykyistä metsäaluetta raivataan ja sinne istutetaan tyypillisiä 1200-luvun kasveja, esimerkiksi lehmusta, saarnia ja marjakuusta, Jere Nieminen suunnittelee.

Metsäinen mäki auringossa
Metsää raivataan niin, että linnavuori pääsee paremmin esiin.Jere Nieminen

Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti -hoidon piirissä on jo yhteensä 18 pirkanmaalaista kulttuuriperintökohdetta. Ennen linnavuorta on adoptoitu esimerkiksilainaviljamakasiini (siirryt toiseen palveluun),puhelinkoju (siirryt toiseen palveluun)jakalkkikivikaivos (siirryt toiseen palveluun).

Adoptoitavat monumentit ovat arkeologisia kohteita tai rakennuksia. Adoptoiva yhdistys tai yhteisö lupaa huolehtia kohteesta ja raportoida vuosittain Pirkanmaan maakuntamuseolle. Maakuntamuseon mukaan Adoptoi monumentti -ryhmät ovat saaneet Pirkanmaalla paljon hyvää aikaan tekemällä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.