Oluttehtaan kiinteistöstä tuli Lappari – elämyspuisto ja ravintola avataan kesällä

Lappariksi nimettyä entisen oluttehtaan aluetta Torniossa on tarkoitus kehittää pitkäjänteisesti. Selvää on, että kiinteistöön tulee pienpanimon lisäksi aktiviteettipuisto, ravintola ja kuntosali.

oluenvalmistus
Havainnekuva Lapparin alueesta Torniossa.
Lappari

Tornion entisen oluttehtaan kiinteistö on saanut oman logonsa, jossa käytössä on alueen kansanomainen nimi, Lappari.

Nimivalintaa perustellaan sillä, että siinä yhdistyvät kansan keskuudessa vakiintunut nimi, historia, helppo löydettävyys sekä leikkisyys. Hirvittävän kiireen kanssa Lapparin aluetta ei kehitetä, kertoo kiinteistön nykyään omistava Veli-Matti Mykkälä.

– Selvillä on, että tänne tulevat aktiviteettipuisto, ravintola ja kuntosali, listaa Mykkälä.

Nämä avataan tulevana kesänä.

– Varmasti tehtävää jää minunkin jälkeeni mutta viiden vuoden kuluttua alue näyttää aivan toiselta kuin nyt.

Muista toiminnoista on käyty neuvotteluja, mutta vielä ei ole ollut sopimusten aika. Pelkkiin liikehuoneistoon ei ole tarkoitus tyytyä, rantaan on jossain vaiheessa tarkoitus rakentaa kolme seitsemänkerroksista taloa.

Selvillä on, että tänne tulevat aktiviteettipuisto, ravintola ja kuntosali.

Veli-Matti Mykkälä

Pienpanimo vie vain pienen osan tiloista

Viime aikoina näkyvimmin vanhaan Lapin Kullan oluttehtaaseen tulevista yrityksistä on esillä ollut Sangen Oy:n pienpanimo. Enimmillään uusi panimo tuottaa olutta noin 3 miljoonaa litraa.

Vertailun vuoksi on syytä mainita, että Lapin Kultaa valmistui viimeisinä Tornion vuosina yli 180 miljoonaa litraa.

– Panimon käytössä on parin ensimmäisen toimintavuoden aikana noin kymmenen prosenttia koko kiinteistön tiloista, kertoo entisen Lapin Kullan kiinteistön omistava Veli-Matti Mykkälä.

Torniossa ehdittiin yli sadan Lapin Kullan vuoden aikana tottumaan siihen, että oluentekoon tarvitaan tuhansia neliöitä tilaa. Osa paikkakuntalaisista on virheellisesti päätellyt, ettei tiloihin mahdu panimon lisäksi mitään muuta.