Omistajaohjauksen Eero Heliövaara: Suomella on laiskaa pääomaa

Valtion sadan miljardin euron  omaisuus pitäisi saada nopeasti tehokkaampaan käyttöön. Yle Talouden Verkkovieras -haastattelussa osastopäällikkö Eero Heliövaara sanoo valtiolla olevan paljon laiskaa pääomaa. Nyt on ratkaistava, missä toiminnoissa ja yrityksissä valtion tulee olla omistajana ja mitkä asiat yhteiskunnassa hoituisivat markkinoiden ehdoilla.

talous
Eero Heliövaara

Hallituksen uudet omistajapolitiikan linjaukset tulevat haastamaan nykyisiä toimintamalleja ja omistusmuotoja. Valtion omaisuudesta ollaan ottamassa tehoja irti.

– Kyllä meillä valtio-omistajana on varmasti tarve siihen, että yhtiöissä ei makaisi laiskaa pääomaa, valtioneuvoston kansliassa työskentelevä osastopäällikkö Eero Heliövaara sanoo.

Valtiolla on hoidossa kuutisenkymmentä yhtiötä. Valtion koko omaisuuden arvo on noin 100 miljardia euroa, joista 30 miljardia tulee yhtiöistä.

Uusia linjauksia luvassa jo lähiaikoina

– Tarvitseeko valtion olla kaikessa niin merkittävä? Täytyy haastaa se, miksi valtio on näin merkittävä omistaja yhtiöissä.

– Onko yhteiskunnan toimivuuden kannalta, huoltovarmuuden kannalta, puolustuksen kannalta, jostain muusta syystä todella sellaisia syitä, miksi valtion pitäisi olla omistaja? Tätä on hyvä hastaa ja sitä on tehtykin jo ajan saatossa, mutta se saa nyt varmasti oman muotonsa, Heliövaara täsmentää.

Pelimonopolin purkautuminen nostaisi veroja

Heliövaara pitää hallituksen ajamaa rahapeliyhtiöiden fuusiota tärkeänä. Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus ja raviyhtiö Fintoto ollaan niputtamassa yhdeksi uudeksi peliyhtiöksi. Näin siksi, että Suomi saisi pitää rahapelien monopolijärjestelmän. Yhtiöt tulouttavat yhteiskuntaan noin 1,2 mljardia euroa vuodessa.

– Se on niin iso potti, että jos se pitäisi ottaa valtion budjetista niin veroja pitäisi korottaa, Heliövaara sanoo.

Suomi on ajopuu – pitäisi tehdä päätöksiä

Suomi on erittäin riippuvainen siitä, miten maailmantalous kehittyy. Heliövaara muistuttaa kuitenkin omien päätösten tärkeydestä.

– Me olemme siinä mielessä vähän ajopuu tässä kaikessa. Olemme erittäin riippuvaisia siitä, miten maailmalla menee.

– Meillä on kuitenkin Suomessa paljon haasteita, muun muassa rakenteellisia ongelmia. Pitäisi löytää yhteistyön henki ja pystyä tekemään ainakin ne ratkaisut, jotka ovat meidän omissa käsissämme, Heliövaara sanoo.